Ősszel folytatódnak a NEEEM-előadások

Kifejezetten sikeresnek bizonyult Szatmár megyében is Az élet erőszakos oldala elnevezésű oktatóprogram, amelynek központi témája a családi, iskolai és párkapcsolati téren történő bántalmazás. A szervező, a Szatmár megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Major Melinda elmondta, hogy a fiatalok megnyíltak az előadóknak.

Az előadások a 14–18 év közötti fiataloknak szóltak, és céljuk nemcsak a tájékoztatás, hanem maga a prevenció is volt, hiszen sok esetben a bántalmazottak a megfelelő információk hiányában csak későn döbbennek rá a helyzetük súlyosságára. A program egyébként az RMDSZ Nőszervezet Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmának (NEEEM) a kezdeményezésére indult a csíkszeredai Áradat Egyesület programsorozataként, melyhez több megye is csatlakozott országszinten, köztük a mi megyénk is.

– Nagyon sikeres volt az előadássorozat – mondta el Major Melinda. – A fiatalok lassan kezdenek megnyílni. Ennek az a magyarázata, hogy eddig nem volt ilyen részletes előadás ebben a témában. Éppen ezért az előadást szeretnénk a megye még több településére eljuttatni. Ősszel szeretnénk újraindítani a tájékoztatót – tette hozzá a megyei nőszervezet vezetője.

Hétfőn Nagykárolyban, a helybeli Simion Bărnuțiu Szaklíceum tanulóinak tartott ebben a témában előadást Bálint Katalin iskolapszichológus, meseterapeuta. Az előadás interaktív jellegét egyrészt az biztosította, hogy a diákoknak lehetőségük nyílt elmondani a véleményeiket, észrevételeiket a témával kapcsolatosan, pontosan ezért sok mély és vitatható kulcsfogalom kerül megbeszélésre. Mint pl. az, hogy áldozat-e a bántalmazott, vagy esetleg a bántalmazó az, aki egyszer bekerült ebbe a szerepbe?! Aztán, hogy az emberi kapcsolatokban milyen mértékben fogadható el az agresszió, és hol van a határ a bántalmazás és az erőszak között? Ugyanakkor, ha a családon belül megjelenik az erőszak, akkor az a magánügy vagy esetleg közügy kategóriájába tartozik?

Azért, hogy a párkapcsolati bántalmazás témája is hangsúlyt kapjon, a pszichológus, aki mesterterapeutaként is dolgozik, kicsit másképp közelítette meg ezt a témát. Mégpedig egy meséből hozott rövid részletet a tanulóknak, mert hiszi és vallja, hogy nincs olyan életterület, amelyre ne lenne illeszthető egy mese. Az előadás záró részében a diákoknak konkrét helyzetekre kell megoldásokat találniuk, amit azért is tart fontosnak a pszichológus, mert elmondása szerint a bántalmazottak igen gyakran a tehetetlenség érzésének a csapdájába kerülnek, szégyenlik és titkolni akarják mindazt, aminek az áldozataivá váltak. Megoldás pedig kellene legyen, így a tájékoztatóból nem maradhat ki az az információ, hogy hogyan és hol is lehet segítséget kérni ilyen helyzetekben.

Fontosak ezek a tevékenységek, hiszen a tudás, a tudatosítás kulcsa a megelőzésnek, az információk pedig hasonlóak a „varázsmagvakhoz” – ha egyszer elmondtuk a diákoknak, hogy NEEM kell áldozattá válniuk, szenvedniük, mert van esély és segítő kéz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez a munka nem volt hiábavaló.