Működtessük helyben?

Magyar Lóránd a mezőgazdasági minisztertől kért választ a sok önkormányzat vezetőjét foglalkoztató kérdésekre.

Az Európai Unió iskoláiért kezdeményezéséhez csatlakozott Románia is, az országban Románia iskoláiért néven futó programért pedig a mezőgazdasági minisztérium felel. Ez gyakorlatilag az eddig tej és kifli program megújított verziója.

Ennek az elindításáról szóló kormányhatározatot már elfogadták, a legnagyobb újdonsága pedig az, hogy a helyi tanácsok is beszerezhetik az általuk működtetett oktatási intézmények diákjai számára a tejet, kiflit és gyümölcsöt – a megyei tanácsokkal együttműködve. A megvalósítás kapcsán azonban rengeteg kérdés merül fel, különösen, hogy egyelőre nem készült el a gyakorlatba ültetésről szóló hivatalos dokumentum.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő Petre Daea mezőgazdasági miniszterhez fordult a helyi tanácsokat leginkább foglalkoztató kérdésekkel.

Az RMDSZ-es parlamenti képviselő írásban letett kérdései mellett kijelenti: Szatmár megyében is több olyan helyi tanács van, amely magára vállalná a programban foglalt termékek beszerzését, ám mivel a munka megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos metodológia egyelőre nem látott napvilágot, nem tudják megkezdeni a következő tanévre az előkészületeket. Nincsenek meghatározva a kompetenciák és a beszerzési eljárás sem ismert pontosan, ráadásul a 2018–2019-es tanévre szóló költségvetéssel kapcsán is sok a kérdés. Azt sem tudni, hogy milyen procedúra alapján kapják majd meg a szükséges összegeket a program lebonyolítását felvállaló helyi tanácsok.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő a minisztériumnak két kérdést tett fel: mikorra várható a metodológiával kapcsolatos kormányhatározat elfogadása, illetve megkezdheti-e a működését a 2018–2019-es tanév elejétől az Európai Unió iskoláiért program, ismerve a számos, fentebb felsorolt, egyelőre tisztázatlan részletet?

Közlemény