Örömünnep: Karoler Schwabenfest

Svábok örömünnepének helyszíne idén is Nagykároly. A megye talán legőszintébb ilyen jellegű rendezvénye ezúttal is lelki megalapozással kezdődött, látványos felvonulással folytatódott, s a kastélykertben a részvevő csoportok sorra mutatták be műsor-összeállításaikat. Közben pedig megszámlálhatatlanul sok strudlit lehetett megízlelni.

– Az Úr erőt ad népének, az Úr megáldja népét békességgel. Miért is lennénk gyengék, amikor Isten erejéhez menekülhetünk? Miért lennénk nyugtalanok, amikor az Úr békessége a miénk. Sváb népünk mindig hitte és vallotta: a hatalmas Isten a mi erőnk. Hála a jó Istennek, megtartott bennünket őseink hitében, hagyományában, mindig tudtuk és éreztük, milyen nagy áldás, hogy Isten a mi erőnk és békességünk. Ezért tudunk ma is bizalommal a jövőbe tekinteni – fogalmazott a nagykárolyi Szentlélek római katolikus templomban bemutatott német nyelvű szentmiseáldozat végén Borota Ottó házigazda plébános.

Hogy személyes kapcsolatok révén is kötődhessenek egymáshoz a nagykárolyi és vidékebeli svábok, a Német Demokrata Fórum nagykárolyi szervezete évről évre megrendezi Nagykárolyban a svábfesztivált. A misét követően a meghívott csoportok felvonultak. A Szentlélek-templom elől indult a menet a kálmándi fúvósok taktusait, illetve a zászlóhordozó házigazdákat követve a kastélykertben felállított színpad elé. Ott közösen is táncoltak, ezzel is jelképezve együvé tartozásukat.

A kastélykertbeli színpadon persze mindannyian műsort mutattak be. Előbb azonban a köszöntők rendjén üdvözölték az ünneplőket. Johann Müller, a NDF nagykárolyi szervezetének elnöke mindenekelőtt biztosított mindenkit arról, hogy továbbra is eltökélt szándékuk évente megrendezni a Karoler Schwabenfestet. – Örömmel tölt el, hogy a mai napon együtt ünnepelhetünk, büszkék lehetünk identitásunkra, hogy nem hátráltattak meg bennünket a történelem megpróbáltatásai, hiszen ma is létezünk és vagyunk – fejtette ki. Köszönetet mondott mindazoknak, akik az esemény megszervezésében és zavartalan megtartásában a segítségükre voltak. – Remélem, hogy a mai nap emlékezetes marad mindannyiunk számára, és megerősíti mindannyiunkban a sváb identitás tudatát – tette hozzá. Keizer Lajos nagykárolyi alpolgármester a városvezetőség nevében biztosította a szervezőket, hogy mindenkoron helye van ennek a rendezvénynek a városban. Johann Leitner, a Szatmár megyei NDF elnöke, illetőleg Johann Forsteinheizler, az NDF országos szervezetének tiszteletbeli alelnöke szintén méltatta a rendezvényt. Évről évre részvevője a Karoler Schwabenfestnek Erdei D. István RMDSZ-es parlamenti képviselő. Hozzászólásában kifejtette, hogy képviselői munkájával igyekszik szolgálni az itteni sváb identitásúak érdekeit is.

A teljesség igény nélkül: fellépett a nagykárolyi, mezőpetri és szatmárnémeti egyesített férfikórus – a svábok himnuszával kedveskedett a GPS; a nagykárolyi német óvodások és iskolások tánccal kényeztették a szépszámú nagyérdeműt; így tettek a kaplonyi német tagozatos óvodások is; a nagykárolyi Lustige Schwaben néptánccsoport; a nagykárolyi Rote Rose gyermektánccsoport; a szatmárnémeti Gute Laune tánccsoport; a nagykárolyi Ceatăra román néptánccsoport; itt voltak még a mezőpetri fiatalok, a kálmándiak, a szaniszlóiak, a nagymajtényiak, a tasnádiak stb.

Íme, a képes és mozgóképes beszámolónk.