Kapkodás, figyelmetlenség, tudatlanság

„Gyöngyszemek” napjaink romániai magyar sajtójából.

A koszorúzást Róka Szabolcs lantművész tette ünnepélyesebbé tobozjátékával, majd az eseményt a Himnusz közös eléneklésével zárták.”

A lantművész nyilván otthon felejtette hangszerét, a kobozt, de ügyesen feltalálta magát: fenyőtobozokon játszott…

A megyeszékhely hőerőműjében tartott nyílt nap kapcsán írja a helyi lap riportere: „Mint ismeretes, a CET néhány éve újult meg alapjaiban: gázüzemű immár, bár a régi berendezések egy része is üzemel néha, a téli csúcslejáratáskor.”

Csúcslejáratás?! Melyik csúcsnak a lejáratása télen? Nyilván csúcsra járatásról van szó egy erőmű esetében. És ez nem egyszerű melléütés, betűhiba, hiszen a -le igekötőt nem lehet összetéveszteni a -ra határozóraggal…

Egy cikkcím: „Magyar elrettentő példával is készítik a bírókat”.

Bírót készíteni (vagyis csinálni) csakis úgy lehet, ahogy gyereket. Csak a cikk végén derült ki, hogy a futballbírók felkészítéséről volt szó…

Az országos bajnok kosárlabdázók hazaérkeztek, és – mint olvassuk – „meglepődtek a fogadtatásban”.

Nyilván vagy meglepődtek a fogadtatástól, vagy meglepő fogadtatásban volt részük.

Az elmúlt hét világbajnokságból négyen az aktuális világbajnoki címvédő az első csoportmeccsén vagy döntetlenre mérkőzött vagy kikapott és ennek betudhatóan néhányuk már a csoportkörben elvérzett.”

Na hogy is van ez? Látszólag magyarul van, de én nem értem. Talán bennem, olvasóban van a hiba?

Egy másik épületes cím, immár egy országos napilapból: „Felfüggesztett rendőr ágyékon rúgásáért”. Nos, a cikkből derült ki, hogy nem egy felakasztott rendőrt rúgtak ágyékon, hanem valakit hatósági személy elleni erőszakért börtönbüntetésre ítéltek, de annak letöltését felfüggesztették.

Ugyanitt jelent meg, hogy Apor Vilmos „1953-ban vértanúhalált hal”. Ez sem lehet egyszerű melléütés, hiszen a győri püspököt 1945-ben gyilkolták meg a szovjetek.

Dénes László