Nagy a kereslet a duális képzés iránt

Az már köztudott, hogy a helybeli fiatalokon kívül Bihar megyeiek érkeznek Nagykárolyba. Újabban jönnek szilágyságiak is. Például négy kémeri diák felvételizett a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Műszaki Líceumba.

Még áprilisban mind a négyen ellátogattak Károlyba, és a szakiskola mellett megismerkedtek a duális képzés egyik partnerével, a Steiger Kft-vel. A fiatalok közül hárman a Steiger vállalkozással közösen indított képzésre jelentkeztek, azaz CNC-gépkezelő és összeszerelő lakatos osztályközösségbe. A felvételiket az előző és a mostani héten tartották. Logikai és ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük a jelentkezőknek.

A nagykárolyi szakiskola az ősszel kezdődő tanévben is indít duális képzéses osztályokat. Így a fentebb említett CNC-gépkezelő és összeszerelő lakatos osztályt (ebben 14-en az egyik, 14-en pedig a másik szakma felé orientálódnak), ugyanakkor indul kárpitos, illetőleg varrónői és autószerelői osztály. A hagyományos szakiskolai képzést is megtartotta a nagykárolyi oktatási intézmény. Ennek keretében asztalos–villanyszerelői, valamint autószerelő–traktorista irányultságú osztályt indítanak. Emellett létezik a líceumi osztály – amelyet szállítástechnikusi irányultságban hirdettek meg –, illetőleg az esti képzések.

Mint Gindele Imre iskolaigazgatótól megtudtuk, pár hely maradt, ezekről az iskolában lehet érdeklődni. Szeptemberben lehet majd a fennmaradt helyekre beiratkozni.

A látogatás alkalmával készült képek: