„A fiatalok segítségével készülök”

Czier Istvánnal, a 2018-as OKIT egyik katekétájával beszélgettünk a meglátásairól, felkészüléséről és egy rövid üzenetet is kaptunk tőle.

Mindössze 3 hét és kezdetét veszi a 2018-as Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó, az OKIT. Mit szóltál, amikor Kolozsváron megkaptátok a feladatot, hogy 2018-ban a mi egyházmegyénk adjon otthont ennek a rendezvénynek?

Örültem neki mindenképp, hiszen ez mindig komoly megtiszteltetés annak az Egyházmegyének, aki rendezi, illetve aki biztosítja a szükséges feltételeket a fiatalok érkezéséhez, ittlétéhez. Ugyanakkor bizakodva tekintettem a találkozóra, hogy egyházmegyénk képes lesz áthidalni a találkozó kétnyelvűségét, és sikerülni fog a két nyelvhez tartozó fiatalokat megszólítani, számukra megfelelő programokat biztosítani, hogy így minden fiatal, bármelyik nyelvet beszélje e kettő közül, Istenhez és egymáshoz is közelebb kerülhessen.

– „Négy nap, négy eredeti karakter, négy tapasztalt ember, négy örök fiatal.” Ez a leírás szerepel rólatok, a rendezvény 4 katekétájáról. Rád mennyire igazak ezek a jelzők?

Hogy eredeti karakter lennék-e, azt nem tudom. Erről talán azok tudnának véleményt mondani, akik ismernek. A 17 év papi szolgálat alatt valamennyi tapasztalattal gazdagodtam, és biztos vagyok benne, hogy lesz még részem tapasztalatokban, vagyis mindig lesz mit tanulnom, mindig lesz olyan, amiben fejlődhetek. Talán a legközelebb a harmadik jelző áll hozzám, ezért is törekszem megmaradni „örök fiatalnak” (természetesen az idő előrehaladtával valószínű azért ez is változik majd.) Kiderül.

Nem tudom, elárulhatod-e előre, de kíváncsi vagyok a témádra, és hogy miként is készülsz erre a beszédre, előadásra?

Szerencsére nem gyónás alkalmával határozták meg a témát (akkor nem beszélhetnék és nem is beszélnék róla). A csütörtöki nap meghatározott témája a bűnbánat, és az ezzel kapcsolatos témák: a bűnök, a szentgyónás stb. A pénteki nap témája pedig a segítőkészség, a szeretetszolgálat. Készülni pedig a helybeli fiatalok segítségével készülök, úgy, hogy már összeültem az ifjúsági csoportunkkal, és megkérdeztem a fiatalokat arról, hogy nekik mit mondanak ezek a témák, mi jut eszükbe róluk. Igyekszem a tőlük is kapott szempontok alapján készülni.

Mindig is szeretted a fiatalokat, szeretsz velük dolgozni. Azt vallottad a bemutatkozásodban, hogy „A szó nem elég!” Szerinted mennyire lesz nagy kihívás azt a sok fiatalt fogadni és valami újjal „feltölteni”?

A fiatalok mindig kihívást jelentenek, hiszen folyamatosan változnak, hamar váltanak dolgokban, értékelésük is sok mindentől függ. Hát igen. Így ez valóban kihívást jelent minden OKIT-nak. Megjósolni nem tudom, hogy vajon ki hogyan fog feltöltődni, vagy mi olyat fog vinni magával a rendezvényről, amit be fog tudni majd építeni az életébe, de érdekes és tanulságos lenne az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó után egy felmérés a résztvevő fiatalok között erről. Kíváncsi lennék rá én is.

A jelentkezés már ugyan lejárt, de mit üzennél azoknak, akik idén nem szánták rá magukat erre a rendezvényre? És azoknak, akik ott lesznek?

Akik idén úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt az OKIT-on, vagy akiknél úgy alakult, hogy nem tudnak részt venni valamilyen oknál fogva, vagy későn ért el hozzájuk a híre, őket bátorítani akarom arra, hogy legközelebb éljenek ezzel a jó lehetőséggel, hiszen fiatalokkal találkozni mindig jó. Az ismeretségek és a barátságok mellett az élet pezsgését is meg lehet érezni. Ugyanakkor az Istennel való kapcsolat tisztázásának, megújításának és megerősítésének is egy nagyon jó lehetősége, hiszen ez is egyik fő célja a rendezvénynek. Azoknak, akik ott lesznek, üzenem: „Együtt várunk rád”.

Czimerman Adrienn