„A saját arcomat 27 éve ismerem”

Kovács Nórival beszélgettünk, aki anyukaként is törekszik tartani a lépést. Szót ejtettünk a jelenlegi trendekről és a sminkelés alapjairól is.

– Ha jól tudom, nagyon sok vendéged van. nagyon elfoglalt vagy. Hogyan tudod beosztani az idődet, hogy otthonra és a munkára is elég jusson?

– Néha nehéz, főleg mióta anyuka vagyok, van egy másfél éves kisfiam. Nem dolgozom teljes munkaidőben, csak napi pár órát – inkább délelőtt, természetesen a kisfiam nevelése most a legfontosabb számomra, aztán, ha picit nagyobb lesz, többet vállalok. Hála Istennek rengeteg vendégem van, nagyon jó velük a viszonyom, büszkén mondhatom, hogy az évek során bizalmi, sőt, baráti kapcsolatok is kialakultak közöttünk. Szeretem az embereket és nyilván a munkámat is imádom.

– Hogyan képzeljük el egy napodat?

– Minden reggel 6 órakor kelek, néha elmegyek sportolni, 7:30-tól dolgozom egész 11-ig, szombatonként picit többet vállalok, mert aznap sminkelek. Dél körül hazaérek, ebédet főzök és egész nap a kisfiammal lehetek, ez megfizethetetlen számomra. A férjemnek is nagyon hálás vagyok, az ő segítsége nélkül nem dolgozhatnék, ő van a kisfiúnkkal, amíg dolgozom, igazi mintaapa.

– Mesélj egy kicsit, hogyan is jutottál el ide? Mennyit tanultál?

– 2012-ben végeztem a kozmetikai tanfolyamot Szatmárnémetiben. 2013-ban kinyitottam a szalonomat, közel 5 éve. Hála Istennek nagyon hamar rengeteg vendégem lett, napi 14–15 órát dolgoztam, de úgy gondolom, megérte, áldozat nélkül nincs siker.

– Mennyire tartod a lépést ezekkel a trendekkel, a saját magad által használt termékekben, illetve a vendégekkel szemben?

– Mindig naprakésznek kell lenni! Rengeteg sminkvideót nézek a nagyvilágból, jó minőségű, professzionális termékekkel dolgozom, és ha időm engedi, járok továbbképzésekre. Legutóbb Nyíregyházán tanultam Jakab Nóra sminkmestertől. Élmény volt számomra, remélem, a jövőben még eljutok hozzá. 2018 egyik legmeghatározóbb trendje a természetesség. Dúsabb, vastagabb szemöldökök, nude ajkak, meleg, kellemes árnyalatok, vonalak, de szerencsére megmaradtak a klasszikusok, a füstös szemek, a vörös ajkak, arany, ezüst és csillámporos szemhéjak. Én imádom a fantáziadús, drámai sminkeket, igaz, az időm sajnos nem gyakran engedi, hogy sminkeljem magam.

– Magadat vagy a vendégeidet könnyebb sminkelni?

– Természetesen magamat könnyebb sminkelni, mert a saját arcomat 27 éve ismerem, de úgy gondolom, az évek során megtanultam minden arctípust kisminkelni, nyilván ez rengeteg gyakorlat kérdése, már túl vagyok néhány ezer sminken.

– Mit tanácsolsz a kezdő sminkelőknek, akik most indulnak el ezen az úton?

– A legfontosabb tanácsom a pályakezdőknek (amit mindig el is mondok a fiatal vendégeimnek), hogy ne olyan szakmát válasszanak, amivel sokat lehet keresni vagy jó a munkaidő, keveset kell dolgozni, hanem csak és kizárólag olyat, amit szívből szeretnek és egy életen keresztül szeretni fognak, mert úgy gondolom, hogy az életben az a legfontosabb, hogy boldogok legyünk és csak akkor vagyunk boldogok, ha szeretjük, amit csinálunk. Ehhez a szakmához továbbá rengeteg türelem kell, gyakorlás, önfegyelem és alázat, ez nagyon fontos, mert hiába vagy profi sminkes, ha a siker magával ragadott és elfelejtesz ember maradni! Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha van egy álma, ne adja fel, sikerülni fog, csak kitartónak és céltudatosnak kell lenni, nekem is sikerült, egy boldog, sikeres embernek érzem magam, és ezért minden nap hálát adok! Hajrá fiatalok, nektek is sikerülni fog!

Czimerman Adrienn

2