Szükséges az elkerülőút

Irdatlan közúti forgalom halad át naponta a Nagykárolyt átszelő főúton. A héten a többi között a Nagykárolyt elkerülő úthoz is ellátogattak az országos útkezelő hivatalok képviseletében. Elmondták Kovács Jenő polgármesternek: nincs annak akadálya, hogy októberre elkészüljön a terelőút. Az újabb ígéretről kérdeztük a városvezetőt.

Három éve ígérik a terelőút befejezését – emlékeztetett az elöljáró. Mint hozzátette, nem túl sok minden történet annyi idő alatt. Ha jobban utánaszámol, akkor már négy éve kész kellene legyen – domborította ki, hiszen hét éve kezdődött meg a munkálat, aminek három év volt a kivitelezési időszaka…

A késlekedéssel kapcsolatban kifejtette: ez van, ezen nem tud változtatni. Annak viszont lehet örülnie a nagykárolyiaknak – mondta el –, hogy a szakemberek optimisták. Beszélgetett a héten az építésvezetővel. Megtudta, hogy jelenleg a szakember sem tud olyan okról, ami miatt ne lehetne időben befejezni az elkerülőutat.

Kovács Jenő polgármester két bizonytalan faktorról tud. A vasúti átjáró építése az egyik. Reményei szerint annak a felépítése nem fog hét évig elhúzódni, mint a majtényi. Emlékeztetett, hogy a terelőút kialakításában tulajdonképpen már csak az a nagy munka, hiszen maga az úttest régóta le van aszfaltozva. További körforgalmakat, egész pontosan négyet kell kialakítani, de azok nem okozhatnak nagy gondot – vélekedett.

– Legyünk optimisták, s bízzunk abban, hogy a sok ígéret meg is valósul – fogalmazott.

Az elöljáró hozzátette: azért is fontos lenne a város számára a kerülőút, mert az áthaladó forgalom egyszerűen kikerülhetné Nagykárolyt. Mind a Szatmárnémeti felől Nagyvárad irányába (vagy fordítva) haladók, mind pedig a Tasnád felé közlekedők. Ezzel kapcsolatban nyomatékosította, hogy az áthaladó teherforgalmat kitiltanák a városból. Értelemszerűen csak azok jöhetnek be, amely tehergépjárműveknek dolguk van itt. De egyébként is – tette hozzá –, mind a kamionoknak, mind pedig az áthaladó személygépjárműveknek érdemes kikerülni a városi forgalmat, hiszen jelentős időt spórolhat meg ezzel. Emlékeztetett, hogy a kerülőút nyomvonala picivel hosszabb a városon áthaladó főúténál, ám kevésbé szabdalt, azaz jobban lehet rajta haladni.

Mint ismeretes, a városvezetőség a főút nagyrészének felújítására is pályázott. Az elektromos buszok beszerzéséről szóló projekt révén a főút azon része is megújul. Az elöljáró reményei szerint 2020-ra meg is valósul az a beruházáscsomag. Így kiegészíti egymást a két projekt.