Támogatás az alkalmazásért a munkáltatónak

Megnő az állami támogatás a sérülékeny kategóriákból származó személyeket alkalmazó munkaadók számára – döntött csütörtöki ülésén a kormány.

Nelu Barbu kormányszóvivő közölte, hogy a kabinet csütörtöki ülésén sürgősségi rendeletet hozott a munkaügyi minisztérium javaslatára, melynek értelmében növelik azon munkáltatóknak járó támogatást, akik sérülékeny társadalmi kategóriákból származó személyeket alkalmaznak, vagy inasi, illetve gyakornoki szerződést kötnek.

A sürgősségi kormányrendelet életbe lépésének pillanatától kezdve a támogatás összege 900-ról 2250 lejre nő.

Azok a munkáltatók, akik teljes munkaidővel, meghatározatlan időtartamra alkalmaznak valamely tanintézményt frissen elvégzett fiatalt, 12 hónapon keresztül havi 2250 lejes támogatásban részesülnek minden egyes frissen végzett után.

Azon munkaadók, akik meghatározatlan időtartamra, teljes normával alkalmaznak tanulmányaikat befejező, fogyatékkal élő személyeket, havonta 2250 lejes támogatásban részesülnek 18 hónapon keresztül.

Szintén 2250 lejes támogatásban részesülnek 12 hónapon keresztül azok a munkaadók, akik 45 év fölötti munkanélkülieket, hosszú ideje munkanélküli személyeket, vagy olyan fiatalokat alkalmaznak, akiknek még soha nem volt munkahelyük, nem tanulnak és nyilvántartásba vették őket a Munkaerő Elhelyezési Ügynökségnél. Ugyanezen támogatást azok a munkáltatók is megkapják, akik gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket alkalmaznak. Minden esetben a támogatás feltétele, hogy a munkáltató legalább 18 hónapon keresztül fenntartsa munkaviszonyát az alkalmazottal.

A fogyatékkal élő személyeket alkalmazó vállalatok 12 hónapon át részesülnek a 2250 lejes segélyben, feltéve, hogy fenntartják a munkaviszonyt legalább 18 hónapon keresztül.

Ugyanezen összegre jogosultak azok a cégek is, amelyek teljes munkaidővel alkalmaznak 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló munkanélkülieket.

Az inasi vagy gyakornoki szerződéseket kötő munkaadók a szerződés időtartama alatt szintén 2250 lejes állami támogatásban részesülnek.

Forrás: AGERPRES