Iohannis a gyávaságába bukhat bele

Pártszimpátiáik alapján eltérően ítélik meg a keddi román lapok cikkírói azt, hogy egy hónapos halogatás után Klaus Iohannis államfő végül felmentette tisztségéből a korrupcióellenes (DNA) főügyészt, abban azonban egyetértenek, hogy ezzel csökkentek újraválasztási esélyei a jövő évi elnökválasztáson.

Liviu Avram, a szociálliberális kormányt rendszeresen bíráló Adevărul főszerkesztő-helyettese egyenesen gyávának nevezte az elnököt, amiért nem személyesen jelentette be meghátrálását, hanem gyermeknevelési szabadságáról visszahívott szóvivőjét küldte a sajtó elé. A cikkíró szerint a jobboldali elnök egyszerűen megadta magát az igazságszolgáltatást maga alá gyűrő állami maffiának, miután egy hónapig mímelte az ellenállást arra hivatkozva, hogy alaposan át kell tanulmányoznia a főügyész leváltását előíró, számára érthetetlen alkotmánybírósági határozatot.

A Gândul című ellenzéki portál vezércikkében Lelia Munteanu úgy értékeli: Iohannis éppen most távozott a politika színpadáról, az általa feláldozott főügyész, Laura Codruța Kövesi pedig most érkezik. Szerinte roppant kínos volt, ahogyan az újraválasztását inkább hátráltató, mint segítő volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megpróbálta kimagyarázni, hogy Iohannis az ország érdekét és stabilitását helyezte saját érdekei elé, mert a portál szerint az elnöki palotában szervezett előadás valójában a gyávaságról szólt. Munteanu szerint az ellenzéki választók számára a korrupcióellenes harcot Kövesi testesíti meg, aki hétfői sajtóértekezletén, a DNA-s kollégák gyűrűjében közvetlenül a román polgárokat biztatta a harc folytatására. A cikkíró szerint egy ügyész sosem mondana olyasmit, hogy a korrupció legyőzhető: ez egy leendő államfőjelölt kampányszlogenje volt.

A titkosszolgálatok és a vádhatóságok közti szoros kapcsolatot rendszeresen bíráló Ion Cristoiu az Evenimentul Zilei hasábjain nem volt annyira elragadtatva Kövesi sajtónyilatkozatától, amelyet egy magát pótolhatatlannak képzelő, de titkosszolgálati mentorai nélkül fabatkát sem érő báb török szappanoperába illő búcsújeleneteként értékelt. Cristoiu viszont Románia történetének egy optimizmusra okot adó, pozitív fejleményének tartja, hogy Iohannis végül eleget tett az alkotmánybírósági határozatnak, amihez szerinte a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az államfő felfüggesztését kilátásba helyező diverziója segített elfogadható ürügyet szolgáltatni.

A DNA-ról szóló ügyekben a szociálliberális kormány oldalán álló România Libera szerzője, Marius Ghilezan úgy vélekedett: Kövesit külföldről mozgatták. Szerinte ezt bizonyítja az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének folyamatos támogatása és az, hogy a nagy multikat érintő korrupciós ügyekben mindig ejtették a vádat.

A szerző szerint Kövesi távozásával véget ér a DNA legsötétebb, a hamisított és a titkosszolgálatok által tálcán tálalt bizonyítékok szovjet időket idéző korszaka, és a korrupcióellenes ügyészek számára csak most kezdődik a valódi, szakszerű munka.

Forrás: MTI