Kormányozni akar a kormány

Viorica Dăncilă miniszterelnök keddi brüsszeli munkalátogatása során arról biztosította Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztost, hogy a kormány elkötelezett az európai alapok lehívásának gyorsítását illetően.

A kormányfő leszögezte, a kormány 2018-ban is megtartja a „projektek megnövelt elbírálási és leszerződési sebességét” úgy, hogy 2020-ig Románia lehívja a rendelkezésre álló teljes összeget.

„Fontos, hogy gyors ütemet biztosítsunk a projektek kivitelezésekor, hogy 2018-ban és 2019-ben növeljük a kifizetések mértékét” – írja a kormány közleménye. A kormányfő hozzátette, a román hatóságok támogatják a minőségi projekteket, amelyek európai finanszírozásban részesülhetnek.

A miniszterelnök a kohéziós politika 2020 utáni alakulásáról is tárgyalt a biztossal. “Románia értékelné, ha rugalmasabb lenne az elosztás, hogy a tagállamok a kulcsfontosságú területek, távközlés, szállítás, környezetvédelem, energia, egészségügy és oktatás infrastrukturális fejlesztésére koncentrálhassanak azért, hogy csökkentsék lemaradásukat a nyugati államokhoz képest. A megbeszélések napirendjén szerepelt még a migrációs politika, a Moldovai Köztársasággal való együttműködés és a Duna-stratégia is.

Corina Creţu üdvözölte, hogy a közbeszerzések törvényét úgy módosították, hogy rögzítettek egy határidőt a vitás helyzetek megoldására és helyeselte, hogy a kohéziós politika képezi majd a román EU-s elnökség prioritását.

Forrás: AGERPRES