A politikumon múlik az olcsó gyógyszer

Differenciált clawback-adóra lenne szükség ahhoz, hogy ne tűnjenek el a piacról az olcsó gyógyszerek – hívja fel a figyelmet a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR) abban a nyílt levélben, amelyet szerdán küldött meg a kormánykoalíció vezetőinek, Liviu Dragneának és Călin Popescu-Tăriceanunak.

A szervezet kifejti, politikai döntésre van szükség, hogy megtartsák a piacon az olcsó gyógyszereket és ne menjen tönkre a helyi gyógyszeripar, ami ellentmondana a kormányprogramnak is.

A levélírók szerint „több ezer”, főleg Romániában gyártott olcsó gyógyszerhez egyre nehezebb hozzájutni. Ezek kétharmada 25 lejnél kevesebbe kerül és nagyjából 8,5 millió hazai páciens használja.

A szervezet szakértői szerint azért fognak eltűnni az olcsó készítmények, mert a 24,13 százalékra emelt clawback-adót egyformán kivetik a több ezer euróba kerülő gyógyszerekre és a generikus, olcsó készítményekre, így ez utóbbiaknál a megmaradt összeg nem fedezi a gyártási költségeket sem. Az adó kiszámítási módja miatt az adó hatása az olcsóbb gyógyszerek esetében sokkal inkább megérezhető: a 25 lejnél olcsóbb készítményeknél a gyártói ár 34%-át, míg a 3000 lej fölötti orvosságoknál annak 24%-át teszi ki – mutatnak rá a levélben, hangsúlyozva, hogy emiatt a közeljövőben kénytelenek lesznek lemondani azoknak a gyógyszereknek a gyártásáról, amelyek előállítási költségeit nem tudják fedezni.

A gyártók ugyanakkor rámutatnak, a clawback-adó számítási képletének megváltoztatása, az adó differenciált kiszámítása jelentené a megoldást a problémára.

Az APMGR egy korábbi közleménye értelmében a következő készítmények tűnhetnek el a közeljövőben a gyógyszertárak polcairól: Tamoxifen (melldaganat), Bleomicin (leukémia, hematológiai betegségek), Fluorouracil, Cisplatin, Flutamid (rákos betegségek), Memantine (demencia), Gentamicinum (kórházon belüli fertőzések), Theophyllinum (asztma), Captopril (magas vérnyomás, szívelégtelenség), Furosemid (szívelégtelenség, májcirrózis), Ranitidin (gyomor-bélrendszeri betegségek), Indapamid (szív-érrendszeri betegségek).

Forrás: AGERPRES