Elkapták Elena Udreát

A Román Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy őrizetbe vették Costa Ricán a rendőrök Elena Udreát és Alina Bicát. Elena Udrea ügyvédjének az a véleménye, hogy védencét nem fogják kiadni a Costa Rica-i hatóságok, mert kislánya Costa Rica-i állampolgár, és nem lehet elszakítani anyjától.

Korábban a sitiooij.poder-judicial.go.cr közölte, hogy a helyi rendőrség szerdán őrizetbe vette Elena Udreát és Alina Bicát. A tájékoztatás szerint a román hatóságok kérésére a Costa Rica-i nyomozó hatóság az Interpol központi bürójával és a nemzetbiztonsági és hírszerzési igazgatósággal közösen szerdán őrizetbe vett két 44 éves romániai nőt.

Elena Udreát szerdán 10 óra körül, Elena Bicát 14 órakor vették őrizetbe az utcán, Sabana Oeste körzetében.

Veronel Rădulescu, Elena Udrea ügyvédje a Digi 24 televíziócsatornának úgy nyilatkozott: védence jelenleg az Interpol épületében van, innen egy Costa Rica-i bíróság elé fogják állítani. Az ügyvéd meggyőződése, hogy a bíróság tekintetbe fogja venni Elena Udrea helyzetét, éspedig, hogy mindössze 10 napos kislánya van, valamint azt is, hogy ideiglenesen menekültjogot kapott a közép-amerikai országban.

‘Szerintem nem fogják elrendelni a kiadatást, főleg mert Costa Rica-i állampolgárságú kislánya van, akire a Costa Rica-i gyermekvédelmi törvények érvényesek, ezek pedig kimondják, hogy egy gyermek nem szakítható el az anyjától’ – fejtette ki Veronel Rădulescu.

A Román Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy őrizetbe vették Costa Ricán a rendőrök Elena Udreát és Alina Bicát.

Elena Udrea volt turisztikai minisztert június 5-én jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság a Bute-gála-perben. Udreát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek.

Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt vezetője ellen június 26-án mondta ki a legfelsőbb bíróság a jogerős, 4 év szabadságvesztésre vonatkozó ítéletet, bűnpártolás miatt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök reggel azt mondta az újságíróknak, Elena Udrea esetében is ugyanazokat a lépéseket fogják megtenni a román hatóságok, amelyeket a törvény előír minden jogerősen elítélt és körözött személy esetében.

Forrás: AGERPRES