Tanácskozás a sváb identitásról

A német, és általánosságban az identitás megőrzéséről, a továbbadás mikéntjeiről tartanak konferenciát idén is a határ másik oldalán, Nyíregyháza mellett lévő Napkoron. A nagykárolyi Ludescher Gabriella a szervezője az alkalomnak, melynek címe: A család és a közösség szerepe az identitás megőrzésében – II. Nemzetközi nemzetiségi konferencia.

2

Dr. Ludescher Gabriella korábban az Anziksznak adott interjújában elmondta: – Nagyon fontosnak tartja az egyesületünk, az identitás megőrzését és továbbadását. De ehhez sok feladatot kell elvégeznünk. Sajnos nem áll rendelkezésünkre elég tudás és jó példa, hogy ezt hogyan lehet úgy megtenni, hogy a fiatalság is magáénak érezze az ügyet. Nyelvében él a nemzet tovább, de sajnos a mi nemzetiségünk ezt már lassan egy évszázada nem vallja. Ennek ellenére még is nagyon erősen megjelenek a kulturális, habitusbeli sajátosságok. Ezeket a nemzeti identitásjegyeket kell fölerősíteni és tovább adni az új generáció számára.

Mint nagykárolyi–csomaközi svábok leszármazottjának – kérdezték meg az alkalom szervezőjét – miként sikerült megismertetni a következő generációval a német identitást, a kultúrát, a hagyományokat? – Ez az egyik legnehezebb kérdés – válaszolt. – Mint négygyerekes édesanya úgy látom, hogy fontos a gyermekeknek beszélni arról, hogy milyen gyökerekkel rendelkeznek. Honnan jönnek és hova kell tartani. Identitás nélkül elvesznek e globalizált világban. Itt fontos a nyelvi oktatás is és persze az is, hogy e nemzet történelmi múltját megismerjék és elfogadják. Ismerkedjenek meg azzal hogy az identitásuk lehet kettős is és ez még nem jelent identitásválságot. Talán nagy vonalakban ennyi. Azt mindenképpen még ki szeretném emelni, hogy a konferencia teret ad kapcsolat építésre és annak ápolására.

Holnap, október 12-én, pénteken tehát konferenciát tartanak – immár a második alkalommal – ebben a témakörben.

Jó tudni!

Többen is kérdezték, miként lehet hozzájutni a Ludescher Gabriella szerkesztette, Nagykárolyban az előző évben bemutatott könyvhöz. Az Ártatlan áldozatok címet, Szatmári svábok a Gulágon alcímet viselő kötetet a Magyar Elektronikus Könyvtárban megtalálhatjuk, és ingyenesen le is tölthetjük. Ide kattintva megtalálja a tanulmánykötetet.