Ahol a tegnap találkozik a holnappal

Elindult a www.transylvanianow.com: rólunk szól és tartalmazza a legjobb dolgokat Erdélyből! Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Digitális Székelyföld Konferencián indította be az új portált, amely szerves része az RMDSZ nemzetközi kommunikációjának. Az oldalról is kiderül: Erdélyben a tegnap találkozik a holnappal, a hagyományok az innovációval, ezt pedig külföldi döntéshozóknak, érdeklődőknek is érdemes megmutatni.

Porcsalmi Bálint nyilatkozata:

Nagyon sok sztori létezik, de nincs egy egységes történet Erdélyről – kezdte előadását Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a 6. Digitális Székelyföld Konferencián, ahol a www.transylvanianow.com portál létrejöttének szükségességéről beszélt. „Örülök, hogy itt mutatjuk be az oldalt, mert ez a konferencia a jelenről, de elsősorban a jövőről, az innovációról, a tudásról szól, sok olyan sikertörténetről, amelyekről gyakran mi sem értesülünk. Ezeket mind szeretnénk bemutatni” – magyarázta.

A transylvanianow.com nemcsak egy weboldal, hanem egy egész digitális ökoszisztéma lesz, facebook-profillal, instagrammal, twitterrel, levelezőlistákkal, eseményekkel, PR-tevékenységekkel is, pontosan azért, hogy egy külföldinek ne csak Drakula jusson eszébe, amikor Erdélyről hall. „A kihívás, hogy megváltoztassuk az eddig kialakult percepciót. Hosszú távú, folyamatos munka ez: el akarjuk érni, hogy ne Ceaușescu ugorjon be egy külföldinek, hanem inkább Károly herceg, aki szereti ezt a vidéket, ne a siralmas árvaházak, hanem a modern inkubátorházak, ne a konfliktusok és egy újabb Koszovó jusson az emberek eszébe, hanem gondoljanak úgy Erdélyre, mint egy fejlődő régióra, egy új Dél-Tirolra” – fogalmazott.

Az ügyvezető elnök elmondta, az oldalt eredetileg politikai kommunikációs platformként képzelték el, ami az erdélyi magyarok szempontjából fontos ügyekre koncentrál, és jól megírt anyagok révén próbálja ezeket eljuttatni amerikai, európai döntéshozókhoz. „Amikor elkezdtük összeírni, melyek a legfontosabb ügyeink, legyen szó anyanyelvhasználatról, oktatásról, nemzeti szimbólumok használatáról, hamar rájöttünk, hogy ezeket először kereteznünk kell, hogy azok is megértsék, akik nem tudnak semmit Erdélyről. Ha azt akarjuk, hogy a fontos ügyeinkhez szövetségeseket szerezzünk, nem a panaszkodással kell kezdenünk, hanem meg kell mutatnunk Erdély jó oldalát is: a tudást, az innovációt, a sikereket, a vagány dolgokat a mi otthonunkban” – mutatott rá. Felhívta a figyelmet: az oldalt nyílt felületként képzelik el, amelyhez bárki hozzájárulhat ötletekkel, javaslatokkal, majd kérte a résztvevők segítségét, hogy népszerűsítsék a portált valahányszor külföldön járnak, vagy külföldiekkel találkoznak.

A weboldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az Eurotrans Alapítvány működteti, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.