Ropták Tasnádon

Sok tánccal és tapssal zárult a Tasnádi Magyar Napok ötödik kiírásának utolsó előtti alkalma. A moziteremben szép számú közönséget kápráztattak el odaadásukkal a helyi iskolások, illetőleg a meghívott néptáncegyüttesek tagjai. Mindenképpen sikeres a tasnádi magyarság közösségi ünnepe – értékelte Kiskasza Balázs, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke, a város helyettes elöljárója.

Mint fogalmazott, a szervezők, azaz a tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület, a helyi RMDSZ az önkormányzat és a Communitas Alapítvány támogatását felhasználva igyekeztek mindenkihez szóló műsorkínálatot összeállítani. Ennek jegyében volt komoly- és könnyűzenei koncert, lakossági fórum, vagy például gyereknevelési eszmecsere. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, a megyei RMDSZ elnöke üdvözlőbeszédében méltóságteljes ünneplést kívánt a tasnádiaknak, s mint mondta, fontos számára, hogy évről évre jelen legyen ezen a rendezvénysorozaton.

A továbbiakban felléptek a Tasnádi Általános Iskola magyar tagozatos tanulói, egész pontosan több, aranyosabbnál aranyosabb csoportjuk. Az elemistákat Székely Roland néptáncoktató készítette fel, míg a 6–8. osztályosokból verbuválódott Minitinik amatőr csoportot Jáger Enikő vallás és magyar szakos tanár. Meghívottként jelen volt a zilahi Terbete Néptáncegyüttes, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes – őket dési muzsikusok kísérték –, illetőleg a határ másik oldaláról, Biharkeresztesről a helyi oktatási intézmény Suhancok Néptánccsoportja. A fellépőket a népes közönségnek Jáger Enikő mutatta be műsorvezetőként, és mindannyiukról egy-egy érdekességet is elárult.

A szombati rendezvény a Caritas nagytermében folytatódott, természetesen tánccal, közösségi örömünneppel.