Madár – Sanzon – Csinszka

Némethy-Szilágyi Norberttel, a Borostyán Produkció vezetőjével beszélgettünk.

– Mi újság a Borostyán tájékán?

– Köszönöm a kérdésedet, minden rendben. Sok a munka és színesek a programok. Igazából sok mindennel foglalkozunk és minden évszaknak megvannak a maga feladatai. Ősszel például kezdődik a színházi szezon és emiatt minden e körül forog, a reklámozásról szól, új rendezvények kiajánlása és leszervezése. Nagyon jó azt látni, tapasztalni, hogy egyre több visszatérő helyszín van és új helyre is hívnak minket.

– Ha már itt tartunk, mivel jöttök még idén Nagykárolyba?

– Színesítésről beszéltünk és újra új színt tudunk felvinni a palettára, ugyanis ezen héten kezdődik egy új sorozatunk, ami rendhagyó biológia órának felel meg. A Földesi Madársuli iskolai rendezvényei nagyon kedveltek a Kelet-magyarországi régióban. Az 50 perces bemutató és előadás során a diákok személyesen találkozhatnak a sólyommal, az ölyvvel és a bagollyal. Imre István hosszú évek óta mutatja be és népszerűsíti a ragadozó madarak világát, és a gyerekek mindig szájtátva figyelik. Ezzel jövünk Nagykárolyba, két helyszínre is. Ezek igazából zártkörű, iskolai rendezvények, így kevesebb emberhez jutnak el, de így is nagyon szeretjük.

Aztán a hétvégén már egy inkább felnőtteknek szóló rendezvényünk lesz, a Debreceni Csokonai Színház művészeivel, akik egy másfél órás sanzonestet tartanak a nagykárolyi zenekedvelőknek. Többen kérdezték, hogy milyen dalokra lehet számítani, hát íme néhány információ, ami meghozhatja a kedvet a vasárnap estéhez: Megtudhatjuk mit csinált Stux Párizsban vagy, hogy milyen, amikor Bolyongok a város peremén, de beleolvashatunk egy levélbe, amit a férjem szeretőjének címeztek, hogy mi történt Lellén, mi lenne, ha százhúsz évig élnénk, vagy hogy milyen is a Villa negra.

Szóval a vasárnap este a sanzon és a retro jegyében zajlik majd. Ezzel, vagyis egy nagyon hasonló összeállítással, a Szent László-napokon álló tapsot kapott a kis csapat.

– Említettél még egy évfordulós előadást is…

– Igen. A Partiumban és főleg Nagykárolyban, Ady születésének és halálának dátumát nagyon sokan szokták tudni. Mivel novemberben született, ezért az új, az Ady szerelméről szóló előadás premierjét novemberre tettük, aztán majd januárban lesz a halálának századik évfordulója, amire egy nagyobb szabású rendezvénnyel készülünk, kiállítással egybekötve. Mindenesetre a nagykárolyi közönség november 18-án tekintheti meg a Mészáros Ibolya által alakított múzsa előadását, a Csinszkát. Azt hiszem, az Ady-kedvelők nagyon fogják szeretni az eredeti, levelezésükön alapuló szövegeket.

Jegyek már mindkét estre kaphatók az RMDSZ irodájában.