VB-különdíjas a Kárászteleki Pezsgőpincészet

Londonban, október 24-én hozták nyilvánosságra a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC 2018) aranyérmesei között is kimagasló eredményeket elért tételeket. Pezsgőket és pincészeteket, csoportelsőket, régiógyőzteseket és stílus alapján választott világbajnokokat jutalmaztak. A Carassia Blanc de Blanc a júliusban elnyert aranyérem mellett, kategóriájában most a csoportelső (Best in Class) minősítést is megkapta. Különösen nagy elismerés továbbá, hogy a verseny történetének első Rising Star különdíját a Kárászteleki Pezsgőpincészetnek ítélte a CSWWC díjátadó gáláján a nemzetközi zsűri.

A pezsgő világbajnokságon (CSWWC) eddig egy kivétellel, Future Release, azaz még megjelenés előtt álló pezsgőt nem díjaztak Best in Class (csoportelső) elismeréssel. Elsődleges oka ennek, hogy ebben a kategóriában olyan pezsgőket neveznek, amelyek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, a palackos érlelésük folyamatban van, struktúrájuk módosulhat. Tavaly a zsűri először kóstolta a Carassia Blanc de Blancs 2014-es első kiadását és akkor ezüst éremmel díjazta a tételt. Ugyanez az évjárat az idei megmérettetésen is ezüstérmet kapott. A 2015-ös szüretből származó második kiadás azonban olyan minőségi ugrást mutatott, ami megkérdőjelezhetetlen aranyérmet érdemelt, mondta Tom Stevenson, a Világbajnokság alapítója. A Carassia Blanc de Blancs következő, tehát 2018 novemberében piacra kerülő évjárata így kapott Best in Class (csoportelső) minősítést, ami egy külön minőségi kategóriát jelent a díjazott pezsgők között.

„A mi küldetésünk a világ legjobb pezsgőinek népszerűsítése. De az új tételek és új termelők felderítését és értékelését is feladatunknak tekintjük. Külön öröm ezért számomra bemutatni az idei verseny Rising Star Világbajnokát, a Carassia pezsgőt és a Kárászteleki Pezsgőpincészetet, Romániából!” – ezekkel az elismerő szavakkal adta át Tom Stevenson a verseny történetének első ilyen trófeáját, amit a Kárászteleki Pezsgőincészet borásza, Bereczki Csaba vehetett át, Londonban, a CSWWC díjátadó gáláján.

A Tom Stevenson, Essi Avellan MW és dr. Tony Jordan nevével fémjelzett bíráló bizottság a kárászteleki pezsgőkben akkora fejlődési potenciált érzékel, amely külön elismerést érdemelt.

A címmel a Kárászteleki Pezsgőpincészetet olyan termelőnek ítélték, amely a világon bárhol megállná a helyét. Érdekes adalék, hogy mivel a Világbajnokság történetében először adtak át Rising Star elismerést, a bírák Márkus Györgyöt, a verseny állandó pótzsűritagját elküldték Erdélybe egy pincelátogatásra. Döntésük megalapozottságát az ő kárászteleki látogatása alátámasztotta, s ennek nyomán született meg a végső döntés: a Kárászteleki Pezsgőpincészet „Világbajnok Feltörekvő Csillag”.

Romániai pezsgő most először kapott aranyérmet a Világbajnokság történetében. A Pincészet tulajdonosai büszkék arra, hogy a tavalyi első ezüstérem után, idén megszerezték Erdélynek, Romániának az első aranyérmet is.

a (2)

A CSWWC 2018 díjai:

1. Carassia NV Blanc de Blancs Future Release Aranyérem

2. Carassia Blanc de Blancs Ezüstérem

A CSWWC 2018 kategóriadíjai:

1. Carassia NV Blanc de Blancs (Future Release) BEST IN CLASS díj Future Release, Románia

2. Kárásztelek Pezsgőpincészet World Champion “Rising Star” – különdíj

A Pezsgő Világbajnokság honlapja: https://www.champagnesparklingwwc.co.uk/

A Kárászteleki Pezsgőpincészet honlapja: www.carastelecwinery.com

Közlemény

a (3)