Ki a legjobb matekes e vidéken?

A címbeli kérdésre keresik a választ a hétvégén. Mint Gaskó Gabriella tanártól, a nagykárolyi Elméleti Líceum matematika szakos oktatójától megtudtuk, a hétvégén tartják meg, immár a 12. alkalommal a Petkes Gergely Emlékversenyt. Beszélgetésünkig 210-en neveztek a rangos megmérettetési alkalomra.

A diákok Szatmár megye több oktatási intézményéből érkeznek. Értelemszerűen a legtöbben nagykárolyiak, ezen belül is az Elméleti tanulói vannak a legnagyobb számban, de lesznek még a vidékbeli települések iskoláiból érkezők, illetőleg szatmárnémetiek. A tíz tanügyi intézmény diákjai korosztályonként mérik össze a matektudásukat.

Maga a verseny a korábbi évekhez hasonlóan fog zajlani, azaz szombaton 9 órakor megkezdődik a feladatlapok kiosztása. Míg a diákok a tételsoron tanakodnak, a tanáraik elmennek a neves károlyi tanárember, a református temetőben lévő síremlékéhez, s lerójak a kegyeletüket. A versenyre szabott idő után megkezdik a javítást, értelemszerűen az egyik tanár sem pontozza a saját tanítványait. Előreláthatóan 3 órakor tartják meg a díjkiosztót. Az emlékverseny a korábbiakhoz hasonlóan pénzdíjas, azaz a legeredményesebbek kisebb összeggel gazdagodnak.

Mint a tanárnő kiemelte, örvendetes számukra, hogy szívesen jönnek a diákok erre a versenyre. A szervezők odafigyelnek arra is, hogy röviden ismertessék Petkes Gergely személyét. Elmondják, hogy hajdani oktatójuk, későbbi kollégájuk mennyire pontos, precíz volt, valamint mennyire szerény. Szólnak arról, hogy rendkívülien nagy tudással bírt, ugyanakkor igazi kolléga és igazi közösségi ember volt.

Az emlékverseny kapcsán Gaskó tanárnő elmondta: ha a diák nem is ér el „topos” helyezést, hiszen minden versenyen csak három díjat tudnak odaadni, de már a részvétellel is gazdagodik. Tanul, hiszen ismétel, és ezt a tudást a későbbiekben kamatoztathatja.