Szombaton élő koncert Börvelyben

Zenés vásárt tartanak Börvelyben december 8-án, szombaton. Délután 4 órakor kezdődik az alkalom, mégpedig a helyi termékek vásárával. Később koncertet adnak helyi (és elszármazott) zenészek. Mint megtudtuk, több hete próbálnak már a különleges fellépésre, reményeik szerint sokan eljönnek, hogy például a fiatalságuk nagy slágereit újrahallhassák.

A Petőfi Sándor Kultúrotthonban otthonra lelő vásár keretében méz, töltött káposzta, (börvelyi csoda)fánk, különféle sütemények, savanyúságok, házi kenyér, bor, pálinka lesz kapható. A helyi RMDSZ-szervezet által támogatott közösségi rendezvényen kora este, egész pontosan 6 órai kezdéssel a helyi és az elszármazott zenészek adnak jótékonysági koncertet. Tombolajegy-sorsolásra is sort kerítenek, fődíjként egy mikrohullámú sütőt lehet megnyerni. Tombolajegyet amúgy 5 lej ellenében lehet vásárolni.

Több hete próbálnak már a zenészek a körülbelül kétórás koncertre. Az ötletgazda, Balogh Sándor – ő Nagyecseden él – elképzelése szerint egyaránt szól az alkalom azoknak, akik annak idején hallgatták ezeket a dalokat, de a fiatalabbaknak is, hiszen igazi örökzöld slágereket szólaltatnak majd meg. Rajta kívül ott lesz: a Piskolton élő Csáki Ferenc, a kaplonyi Kun Tibor, az otthoniak közül pedig Kun Miklós, Kun Béla, Csaholczi Sándor „Öcsi”, Végh Gyula „Zenész”, valamint Kürti Szabolcs.

A belépés ingyenes mindkét rendezvényre, mindenkit szeretettel várnak!

Papírhajóval a csúcsok felé

Látogassunk már el az egyik próbájukra – szólított meg tavaly az egyik vidékbeli zenekar nevében egy férfi. Ilyen invitálásnak ugyan ki tudna ellent mondani? Nem tettük mi sem, hanem elmentünk Piskoltra, a helyi kultúrotthonban gyakorol a Nostalgia együttes.

Két hanglemeznyi dalt készítettek el eddig – magyarázta a vezetőjük, Csáki Ferenc. Ő hívott meg, s nem mellesleg ő az ének- és dalszerzője is a zenekarnak, továbbá gitározik is. A javarészt magyar nyelvű együttesnek egy román anyanyelvű ember is tagja. Septimiu Moldovant láthatóan a zene érdekli, s nem az, hogy az éppen milyen nyelven szólal meg. Mint később ki is fejti, jó az nekik (mármint az együttes tagjainak), hogy rendszeresen összegyűlnek, készülnek, szervezkednek, tanakodnak, s nem a kocsmában ütik el azt a kevés szabadidőt). A dobosuk Üveges Mircea. Szécsi József a szólógitáros – ő sem lehetett jelen csütörtök esti látogatásunk alkalmával, hiszen éppen Németországban dolgozik. Az orgonistájuk Ájp Ferenc – ő hangszereli a dalokat. Tulajdonképpen beugrója a Nostalgiának, hiszen a csanálosi zenekarban is játszik.

Tehát két CD-jük jelent már meg. Az első leginkább a hetvenes, nyolcvanas évek pop-rock stílusát követi, a legújabbat viszont jobban hozzáigazították a követelményeknek, s így a számok zömét az úgynevezett mulatós irányzatba lehet besorolni. Ugyanakkor tudatosan törekednek arra, hogy két daluk ne hasonlítson egymásra, mindegyik majdhogynem teljesen elüt a korábbitól.

Már négy éve zenélnek így együtt – de külön-külön mindannyiuknak igencsak tartalmas zenészmúltja van. A Nostalgia zenekart láthattuk, hallhattuk nemrégiben a csomaközi falunapon, de több szatmárnémeti tévétársaság is játszotta már számaikat. Egy alkalommal ugyanis meghívták őket egy újvárosi rendezvényre, melyet több helyi tévéstáb is rögzített. Ugyanakkor volt már fellépésük a határ másik oldalán, Piricsén, és például Börvelyben, a település fennállásának 800. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen is zenéltek.

Mint mondják, egy menedzserre lenne szükségük. A közönség ugyanis szereti őket, ám nem erősségük az, hogy betuszkolják magukat a különféle rendezvényekre… A zenekar megalapításának ötlete valahogy úgy született, hogy Csáki Ferenc hallgatta a különböző zenecsatornákat, s mind gyakrabban állapította meg: „hát ilyet én is tudok írni, zenélni”. Abban bíznak, hogy előbb-utóbb akad egy jóérzésű menedzserük, s akkor irány a színpad. Eleinte továbbra is falunapokon szeretnének zenélni, idővel pedig akár egy komolyabb koncertre is sor kerülhetne…

A többnyelvűségüket igyekeznek előnnyé kovácsolni: Ady Endre- és Mihai Eminescu-költeményeket zenésítenek meg, illetőleg egy kortárs költő szerzeményét, s ezzel igyekeznek berobbanni a köztudatba. Jelenleg a hangszerelésre várnak.

Az együttes tagjai szívügyüknek tekintik a jövő generációjának nevelését is. Ennek jegyében ült a dobok mögé Cristian Uifalusi. Igaz, mostanság aránylag kevés sikerük van ezen a téren, hiszen a fiatalok nem elég kitartók. Több ügyes, és nagyon is tehetséges énekesük lenne, de Cristianon kívül alig akad zenészpalánta. Ám legalább ő kifejezetten tehetséges – teszik hozzá.

A közösség mellettük áll, a piskolti önkormányzat például bérmentve biztosítja nekik a próbahelyiséget, s az első CD-jük kiadását is fedezte.

A papírhajó a második lemezük címadó dala. Íme, itt hallgatható meg.