Jól vették az első akadályt

Összesen 20 tonnányi sót használtak el a megvásárolt készletükből a nagykárolyi közterületek hómentesítésére az elmúlt hétvégén – olvasható Adorján Csabának, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó Közterület-fenntartó Igazgatóság igazgatójának a nyilatkozata a nagykárolyi önkormányzat közösségi felületén.

Az igazgató arról is beszélt, hogy december elején a vállalat már beszerezte a nagykárolyi utak és járdák jég- és hómentesítését célzó munkálatok elvégzéséhez szükséges 120 tonna sót és az 1,2 tonna magnézium-kloridot, ennek a készletnek egy részét használták fel a hétvégi havazás során. Két hóekével felszerelt jármű, sószóróval felszerelt gépek, három kotrórakodó gép is használatban volt a munkavégzés során. A havazás kezdetekor végezték el az első sószórást, majd az utak tisztítását követően, második alkalommal is szórtak, hogy így gátolják a jegesedést és segítsék az utak tisztulását.

Adorján Csaba elmondta, a megszokott ütemterv szerint dolgoztak: először a főutat, illetve a forgalmasabb utcákat igyekeztek járhatóvá tenni, majd ezt követően a járdák, buszmegállók és a mellékutcák következtek. A város útjainak kilencven százaléka gyorsan használhatóvá vált. A közterületisek igazgatója elmondta, a legnagyobb nehézséggel a lakónegyedekben, illetve a szűkebb utcácskákban szembesültek. A parkolók autóktól ugyanis alig tudnak haladni a gépek, s ez tovább nehezíti a munkavégzést, ezért kérik, hogy a gépjárművezetők figyelmesebben, előrelátóbban parkoljanak. Ugyanakkor emlékeztetett: a magánházakban élők, illetve a kereskedelmi egységek tulajdonosai kötelesek maguk előtt tisztítani a járdákat. Sajnos sok esetben ismét elmulasztották ezt a nagykárolyiak.

Az elkövetkező napokra újabb havazást jeleznek előre a meteorológusok, a közterületisek vezetője elmondta, már pótolták a készletet, így remélhetőleg a téli időjárás nem okoz fennakadást a nagykárolyi közlekedésben.