Új esztendei bagatellek

A cím annyiban félrevezető, hogy a sajtóhiba akkor is hiba, ha kicsi, és akkor is, ha nagy. Bagatellizálhatjuk, de nem érdemes szemet hunyni fölötte, mert ugyebár „kicsiny a szú, de elég kárt teszen” – ahogy a régi népi bölcsesség tartja.

Itt van mindjárt egy látszólag egyszerű kijelentés egy interjúból: „A megnyitás óta volt már gyógyító olajbemutató is: elkötelezettjei vagyunk a természetes gyógymódok népszerűsítésének.” Dicséretes törekvés, de ha szó szerint vesszük, akkor az olajbemutató volt gyógyító. Ami valószínűtlen. Mármint hogy gyógyhatással bírna egy akármilyen olajnak a puszta bemutatása. Nyilván egy olyan olajat mutattak be az érdeklődőknek, aminek feltételezhetően gyógyhatás van. Vagyis gyógyolaj-bemutatót tartottak. Ezt így kell írni, így van értelme és logikája.

Merthogy nekik is torkukon akadt a mamaliga – olvashattuk egyik hetilapunkban. Minden magyarázat nélkül. Ráadásul nem is egy gasztronómiai témájú cikkben. A mamaliga kimondottan román szó, feltételezhető, hogy a világ magyarságának 90%-a nem érti, tán még annyira sem, mint az újonnan elterjedt polentát. Puliszkát jelent mind a kettő, de egy „Újévi levél az óévből” című magyar közéleti publicisztikában miért román szavakat használni?

Apropó gasztronómia: valakik „húsz Bakator tőkét fogadtak örökbe” egy rendezvényen – tudtuk meg egy többé-kevésbé ismert „gasztrobloggerünk” tudósításból, aki maga is nagy pártolója a régi magyar szőlőfajták újratelepítésének és a belőlük készített boroknak. Ez rendben is van, de az nincs, hogy a szőlőfajták (és a belőlük készült nedűk) nevének írásmódjában nagy a káosz. Ami jórészt annak tudható be, hogy a szőlők és borok „írástudó szakértői” nem akarják elfogadni és magukévá tenni (tisztelet a kivételeknek!) a magyar helyesírási szabályzatnak azt az általános kitételét, miszerint a növényi és állati fajtaneveket kis kezdőbetűkkel írjuk, lévén köznevek, miközben a márkaneveket (mint fantázianeveket) nagy kezdőbetűkkel, lévén tulajdonnevek. A „gasztromókusok” különcködését nemzetközi hatások is táplálják, erre majd érdemes lesz külön szavakat vesztegetni, egyelőre maradjunk annyiban: a bakatortőkék örökbefogadóinak sikeres gondozást kívánunk az új esztendőben! Az olvasóknak pedig bort, búzát, békességet, erőt, egészséget!

Dénes László