A károlyiakra alapozza a Vikit

Marius Botan a Nagykárolyi Victoria felnőtt labdarúgócsapatának az új vezetőedzője. Célja a szép játékot bemutató csapat kiépítése, melyben a helyi játékosok szerepelnek.

– Egy hete rebesgetik, hogy Marius Botan lesz a nagykárolyi labdarúgócsapat edzője. Nos, megállapodtatok?

– Igen, sikerült megegyeznünk. Több egyeztetésen is részt vettünk az alpolgármesterrel, a polgármesterrel. Végül született egy döntés. Úgy érzem, hogy az én ötleteimet is meghallgatták, ennek megfelelően minden erőmmel arra fogok törekedni, hogy megvalósíthassam az elképzeléseinket.

– Milyen ötleteid vannak? Milyen elvárásaid?

– Szerencsére egyetértünk a vezetéssel a fő célkitűzésünkkel kapcsolatban: hozzuk vissza a nagykárolyi játékosokat, azaz azokat, akik itteniek, vagy itt – a Kinder FC, a sportiskola vagy a Victoria színeiben – nevelkedtek, itt lettek labdarúgóvá. Egy másik jó ötlet: az is fontos, hogy kifejezetten jó hangulatot tudjunk kialakítani a csapat keretében. Nem feltétel nélkül az eredményre kell koncentrálni ebben az előttünk álló tavaszi idényben, hanem elsősorban arra kell törekednünk, hogy hozzunk létre egy versenyképes keretet. Hogy jó csapatunk legyen, mely tagjai számára kellemesen telik az együtt töltött idő.

– Mendemondák szerint több játékos nem biztos abban, hogy akar maradni… Ha jól tudom, tegnap találkoztál a játékosokkal, hány játékosod lesz?

– Sajnos azt kell mondjam, hogy jelenleg a Nagykárolyi Victoriának, amiről én úgy gondolom, hogy a sport terén nem csak a városnak brand, hanem az egész megyének, nem jó az imázsa. Nem tudom, hogy pontosan mi ennek az oka, de az utóbbi két évben, úgy érzem, hogy folyamatosan degradálódott ennek a csapatnak a képe. De azon vagyok, hogy volt játékosokat, volt neveltjeimet tudjam visszahívni. Nem szeretném azt a kifejezést használni, hogy „csalogatni”, mert konkrét tények elé fogom őket állítani. Elmondom nekik, hogy egész pontosan mit várok el tőlük, miért akarom, hogy leszerződtessük őket, és remélem, hogy ezáltal újra el fogjuk tudni nyerni, mind a játékosok, mind a szurkolók bizalmát. Fontos az, hogy minél többen jöjjenek el a pályára, szurkolni a csapatnak. Hogy újra kicsit más fényben legyen a Victoria. Pár menedzsmenti lépest fogunk tenni, hogy minél közelebb kerüljünk a nézőkhöz.

– Mikre gondolsz? Kérlek, egyet emelj ki.

– Például egy Facebook-oldal, amin keresztül könnyen tudjuk informálni az embereket.

– Interaktívvá tenni…

– Igen, így van. Azon a felületen kommunikálhatunk, a játékosok adhatnak interjúkat, lehetőleg napi szinten beszámolunk a csapatról. Szóval egy kicsit közelebb hívni az embereket a Victoriához. Ezáltal persze a játékosoknak is jobb légkört biztosítani. Hogy a játékosok nem óvakodva jöjjenek ehhez a csapathoz, hanem ők keressenek meg bennünket, hogy szeretnének a Victoriában játszani.

– Tabi Zsolt marad az utánpótlás csapat edzője?

– Tabi Zsolttal és a többi utánpótlásedzővel nagyon jó az együttműködésünk. Tőle személyesen nagyon sokat tanultam. Úgy gondolom, hogy nagyon hasznos az, ha a csapaton belül marad. Persze ő továbbra is az első számú edzője az ifiknek, de ez nem zárja ki azt, hogy esetleg nekem is besegít, avagy amennyiben ő kéri az én véleményemet, én is szívesen folytatom a vele való együttműködést.

– Milyen felállásra számíthatunk?

– Úgy tanultuk, úgy láttuk, úgy tapasztaltuk, hogy a játékosokhoz kell igazítani a játékrendszert. Elsősorban most az a feladat, hogy a jelenleg leszerződtetett tizenhét játékosból, illetve az új „szerzeményekkel”, akiket én próbálok meg elhozni a csapathoz, nos, ebből minél rövidebb idő alatt, legtöbb két hét alatt egy minimum tizennyolc fős keretet kell kialakítani. Persze a felkészülési mérkőzések alapján ezen még tudunk csiszolni.

– Tegnap mit mondtak a játékosok, akarnak maradni?

– Ez jelenleg elsősorban az én feladatom lesz, hogy lássam, miként teljesítenek. Mennyire sikerül illeszkedni az én elvárásaimhoz, illetve az új játékosoknak mennyire könnyen tudnak majd hozzászokni ehhez a csapathoz. Lehet, hogy azok közül sem marad mindenki, akikkel felvettem a kapcsolatot. De én remélem, hogy meg fogunk tudni egyezni. Legalább öt–hét felkészülési mérkőzést szeretnénk játszani az idény megkezdéséig. A felkészülést hazai pályán tartjuk, február elején kezdődik. Ez azt jelenti, hogy egy héten keresztül napközi programban készülünk a játékosokkal. Lesz délelőtt edzés, utána közös ebéd és szieszta, délután pedig ismét edzés. Szombaton pedig megkezdődnek a felkészülési mérkőzések. Hogy kivel, egyelőre nem tudni, de már egyeztetünk…

– Ambiciózusnak tűnsz, holott például a C-liga, vagy a magyarországi edzősködés után nem feltétlenül tűnik előrelépésnek a Victoria…

– Én pedig előrelépésnek veszem, mert végig itt voltam a csapaton belül. Türelmesen vártam, hogy eljöjjön annak az ideje, amikor megkapom én az esélyt a bizonyításra. Számomra óriási büszkeség, dicsőség, hogy a Victoria edzője lehetek. Ez a csapat még mindig egy „brand” Szatmár megyén, s talán tágabb viszonylatban is. Mindent el fogok követni azért, hogy minél jobb munkát tudjak teljesíteni. Bízom abban, hogy minden támogatást megkapok ehhez, elsősorban a játékosoktól, aztán a vezetőségtől, továbbá szeretném, ha a szurkolók is mellénk állnának. Egy szép játékkal, jó játékkal fogunk – erre törekedni!

Számomra tehát ez óriási kihívás. Szeretném minél őszintébben és minél komolyabban véghezvinni: elsősorban egy csapatot kialakítani, egy jó, egy versenyképes csapatot, és aztán a 2019–2020-as idénytől majd meglátjuk.