Mindenkinek csak halott pénz

75 éves korábban elhunyt Andy Vajna világhírű filmproducer, valamint a magyar nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Vajna nevéhez ennél több dolog is fűződik. Ezek mellett még ott vannak azok a filmek, amelyek nélküle talán nem is jöhettek volna létre. Andy Vajna nélkül, aki mindössze 12 évesen menekült el Magyarországról s telepedett le Kanadában, aki hamar megmászta a filmes ranglétrákat, aki a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt, s aki Magyarország negyedik legbefolyásosabb embere volt (legalábbis a befolyás-barométer szerint).

Minden sajtóorgánum azonnal lehozta a szomorú hírt, de jelentek meg memoárok, valamint számos, a karrierre való visszatekintés, és amolyan „best of Andy” írások is. Nyilván nagyon sok kommentelő nem hagyhatta szó nélkül a hírt. Voltak, akik olyan emberként gondoltak rá, akinek köszönhetik a Terminátort, mások a Rambót emelték ki, egyesek pedig úgy gondoltak rá, mint aki visszatette Magyarországot a filmezés világtérképére. Nos, a legtöbb kommentelő már nem volt ennyire részvétteljes, nagyon sokan a „halott pénz” és a „megment ATM” kifejezéseket használták, esetleg a „mehet utána a drága Tímea is”, „Orbán te leszel a következő” (valamint ehhez hasonlókkal), illette a filmmogult.

Nyilván számos ember nem kedvelte éltében Vajnát, hiszen sokaknak nem tetszett, ahogyan hatalmas vagyonát felhasználva szinte bekebelezett több tévécsatornát, és számos újat hozott létre, előidézve a nehéz hozzáférhetőséget. Nem tetszett, hogy filmbiztosként ugye „Orbán embere” volt, nem tetszett sokaknak a fényűző élete, a luxus, saját kaszinók stb. De talán ezek az emberek a párját (és jelenlegi özvegyét) nem bírták elviselni. Vajna Tímeát. Azt a fiatal feleséget, aki sokszor már-már szánalmasan volt jelen különböző közösségi platformokon. Aki minduntalan (egyetlen alkalmat sem kihagyva) osztotta meg a közösségi felületeken a fényűző életét, sugallva, hogy mennyire megdolgozott ő ezért. Szóval ezt utálták, valamint azt a temérdek álszentséget, ami vele járt. Tehát vélhetően sokakat Andy Vajnában leginkább eme, a koros emberre jellemző „vakság” bosszantotta. Nos, persze mindenkinek kell valamin bosszankodnia…

Gondolnánk, hogy legalább ma úgy nyilvánulnak meg az emberek, ahogyan illene. Eltekintve a politikától s az anyagiakról, a magánélettől, az illető munkásságára, sikereire, arra a pár magyar Oscarra fókuszálva. Talán a kitartására…

Nem. Nem lehet. Ma is le kell írni, hogy „halott pénz”, hiszen mikor lenne aktuálisabb, mint ma?Január huszadikán, Andy Vajna halálának napján.

Szolomájer Bence