Büszkék lehetünk rájuk

Két nagykárolyi diák képviseli a helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjében Szatmár megyét, mindketten a nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai.

1

Gyulán tartják meg az Implom József-helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét, mégpedig március 1-jén. A vetélkedő egyébként már több mint másfél évtizede a magyarországi városkában indult el, a helyi Erkel Ferenc Gimnázium magyartanárainak kezdeményezésére, és vált országos, majd Kárpát-medencei méretűvé ezzel széles körben népszerűsítve a magyar helyesírást, az írott nyelvi kultúrát. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke korábbi években is megszervezte a versenyt az erdélyi középiskolásoknak, és a legeredményesebbek képviselték Erdélyt, a Partiumot a gyulai Kárpát-medencei döntőn. 2009-től szervezett formában egy helyszínen mérettetnek meg a romániai középiskolák legjobb helyesírói, és ennek állandó helyszíne lett Sepsiszentgyörgy és a Mikes Kelemen Főgimnázium.

Az ottani döntőből jutott tovább a két nagykárolyi diák. Mindkettőjük felkészítője Putovits Tünde magyar szakos tanár.

Egyikük Kințel Alexandra, aki 132-es összpontszámot ért el. Ő immár a harmadik alkalommal méretkezik meg ebben a versenyben, de más helyesírási vetélkedőknek is rendszeres résztvevője. Mint érdeklődésünkre elmondta, „automatikus” számára a részvétel: „a magyar kultúrához hozzátartozik a helyesírás, és nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük és ápoljuk a kultúránkat”, így természetesnek érzi azt, hogy jelentkezik ezekre az alkalmakra. „Nincsenek különösebb elvárásaim a Kárpát-medencei döntővel kapcsolatban. Úgy érzem, hogy aki erre a szakaszra eljut, az ha nem is győztes, de már maga az is elégtétel, hogy odáig eljutott. Talán nem kell feltétlenül elvárásokkal nekivágni a versenynek, hanem inkább szórakozni kell” — fogalmazott. Ő egyébként egészségügyet szándékszik tanulni a továbbiakban, azaz a helyesírási tudását nem feltétlenül fogja kamatoztatni a továbbiakban. „Nekem mindez inkább azt jelenti, hogy jól érezzem magamat, ez egy szórakoztató tevékenység, amely — mint mondtam — a kultúrám része.” Az országközti szakaszra amúgy nem lehet másként készülni, mint az eddigiekre. „A szabályzatot kell ismerni, de nem kell mindent szóról szóra megjegyezni. Legalábbis ez az én saját tapasztalatom. Az nagyon jó, ha a példákat megtanulja az ember, és azokat alkalmazza. Tehát azokra alapoz mindent. Külön felkészülést talán az jelent, hogy előző évekbeli feladatlapokat érdemes átnézni. Újrajátszani a tollbamondásokat. Illetve megkérni valakit, hogy diktáljon. Nagyjából ugyanaz, mint eddig. Lehet, hogy más szabályrészeket is át kell olvasni. Például a rövidítésekre, a mozaikszavakra vonatkozókat” — mondta el kérdésünkre a nagykárolyi Alexandra.

Osztálytársa László István is ott lesz Gyulán – a szentgyörgyi döntőben az összpontszáma: 127 volt. Ő magyartanárnak készül, tehát ténylegesen is szüksége lesz a helyesírási tudásra. A sepsiszentgyörgyi országos szakasz kapcsán elmondta, hogy a korábbi évekhez képest közepesen nehéznek mondták a tételsort. A döntőre ő is előző évekbeli feladatokkal készül majd, illetve a szabályzat még körültekintőbb tanulmányozásával. A célkitűzései kapcsán elmondta, célja, hogy jó eredményt érjen el, ám fontosabbnak érzi azt, hogy barátokat szerezzen, hogy jól érezze magát abban a miliőben, amelyben hasonló készségű fiatalok mérik össze a tudásukat.

Elmondásuk szerint nagyon büszkék arra, hogy nagykárolyiként képviselhetik Szatmár megyét a vetélkedő Kárpát-medencei szakaszában.

2