Kerek egésszé

Nemrégiben megkezdődött a koboz hangszer oktatása Nagykárolyban. Erről, és persze a céljaikról, az idei terveikről kérdeztük Székely Sárát. A Rekettye Kulturális Egyesület vezető legkisebb gyermekével, a tündéri Borókával nyilatkozott.

Az oktató, Olajos Gábor a koboz tanítása közben javasolta, hogy akár mobilapplikációt is töltsenek le a részvevők a hangszer behangolásához. A népi hangszerek megtanulásához a modern technikákat is fel lehet használni — bizonyosodott be. A helyieken kívül több magyarországi településről is érkeztek ismerkedni a leginkább a moldvai csángóknál fennmaradt lantszerű hangszerrel.

— A kobozoktatást most kezdtük el intenzívebben. Voltak már korábban is ismerkedések a hangszerrel, de most próbáljuk meg rendszeresíteni képzést. Azért van erre szükség, mert így, a furulyával és a dobbal kiegészülve egy moldvai zenekart tudunk majd létrehozni. Amikor az meg lesz, élő zenével tudnak majd a táncosaink fellépni. És persze táncházakban is tudnak majd zenélni. Szerencsére vannak érdeklődők. Ügyesek! Az oktató Olajos Gábor zenetanár, ő Nyíregyházáról érkezik hozzánk. Klasszikus gitárt és kobzot tanít. A rekettyésekből és máshonnan érkezőkből állt össze a kis tanítványi csapat.

— Honnan érkeztek a többiek?

— Mátészalkáról, Nyíregyházáról, sőt, most jöttek Encsről is. Úgyhogy nem csak károlyiak tanulnak itt nálunk. Nagyon szép hangszer, és örülök, hogy végre „eljutott” hozzánk. Elmondhatom, hogy ez az év erről is szól: beérik a gyümölcse a korábbi munkánknak. Hiszen évekig foglalkoztunk a hangszeres oktatással, és most, a kobozzal együtt ez egy kerek egész lesz.

— Pontosan milyen hangszeroktatás zajlik még a Rekettye keretében?

— Van citeraoktatás, Agárdi Éva vezetésével. A gyerekeink részt vesznek nyíregyházi tanfolyamon is. Minden hónapban egyszer ellátogatnak a nyíregyházi szakgimnáziumba, és ott egy továbbképzésen vesznek részt. Nagyon jól állják a sarat, szóval tudják tartani a lépést — és természetesen ez jó érzés nekünk, hogy ügyesek a gyerekeink. Ezen kívül népi hegedűt is oktatunk, ezt Szilágyi Róbert és Fodor Róbert tartja. Bőgőoktatás is zajlik, azt is ők ketten tartják. A furulyát Rimán Barbara tartja. Közben folyamatosan történik gardony- és doboktatás, de hát azok ritmushangszerek, oda könnyebben be lehet állni, azokat minden zenész ismeri.

— Mindehhez csatlakozik a táncoktatás…

— Igen. Most öt korcsoportban történik. Az Apró Rekettye, a Kis Rekettye, a Rekettye Utánpótlás, valamint a Rekettyések. Ezen kívül a felnőttoktatás is elindult novemberben. Ezt a téli és tavaszi hónapokban szoktuk tartani. Most éppen székelyföldi táncokat tanulnak. És szerencsére egy nagyon jó kis csapat állt össze.

— Hányan vannak?

— Általában négy pár szokott lenni. Stabilan négy pár, de olyan nyolc pár látogatja aránylag rendszeresen ezeket a foglalkozásokat.

— Sikeresek voltak 2018-ban is az Esztendőtől esztendeig rendezvények.

— A tavalyi „esztendős” programokat szeretnénk folytatni. Az most februárban egy élőzenés táncházzal kezdődik el ismét. Ennek keretében lesz fánksütés, amire persze nagyon készülünk. Egy igazi farsangi táncházunk lesz. Egyelőre a helyszín kérdéses, hiszen a fánksütés miatt itt, a Nagykárolyi Kulturális Központban nem lehet megtartani. Talán a szőlőben bérelünk majd ki egy házat. Annak is lesz egy különleges hangulata, mint a régi szőlős buliknak… Az esztendős programok keretében igyekszünk továbbra is érdekes programokat megtartani. Továbbá ott moldvai és gyimesi zenével indul majd ez a táncház. Ezenkívül nagyon készülődünk a nyári táborunkra, ami azért lesz most különleges, mert Feketelakra megyünk. Ez mezőségi település, ez kis zsákfalu, ahol van táborhely. Az egy igazi világtól elzárt falu, ahol lehetőségünk lesz arra, hogy adatközlőket bevonjuk az oktatásba. Tehát azokat az idős nótafákat, akik ott és a környező falvakban élnek, és ők fogják a népdaloktatást tartani. Ez újdonság lesz a mi gyerekeinknek. De tulajdonképpen ez az, amire minden táncházas, meg népzenész vágyik, hogy adatközlőktől is tanulhasson. És szerencsére abban a közegben még találunk ilyen embereket.

— Személyes jellegű kérdés: az interjút türelmesen végighallgatta a kisasszony. Hogy telnek a mindennapok?

— Szerencsére jól vagyunk. Négy hónapos, és átalussza az éjszakát, úgyhogy minden rendben van. Ő is készül a táborra. A tavalyi tábor gáláján mondták a gyerekek, hogy jövőre, azaz idén már eggyel bizonyosan többen leszünk. És valóban, úgy tűnik, hogy eggyel többen leszünk, Boróka is ott lesz.

— Az anyai örömök miatt kissé kiszakadt a rekettyés pörgésből…

— Kellett nekem ez a kis pihenés. Nekem jól esik, szeretek otthon lenni. Úgy terveztem eredetileg, hogy még jobban kivonom magamat az egyesületi életből, legalább egy évre, de muszáj, hogy besegítsek, hiszen szerencsére nagyon sok minden történik. És mindig kell új dolgokat is kitalálni, és persze mi is szeretnénk, ha mindig fejlődnénk. De persze a már meglévők megtartása is sok időt vesznek igénybe, sok odafigyelést kíván a megtartásuk.

rpt