Megszavazták!

Emelkedik a gyermeknevelési támogatás értéke.

Csütörtökön, a költségvetés vitáján a képviselőházban megszavazták azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében a két év alatti gyermekek gyermeknevelési pótléka havi 200 lejről 300 lejre nő, a 2 és 18 év közöttiek számára havonta kiutalt „gyerekpénz” összege pedig 84 lejről 150 lejre módosul. A változás idén március 1-jén lép érvénybe!

A parlamenti szavazás alkalmával 123-an szavaztak a módosítás, azaz az emelés mellett, 119-en pedig ellene.

„A kérdésben az RMDSZ volt a mérleg nyelve, nélkülünk nem ment volna át a plénumon a liberális párt módosítási indítványa. Tudjuk, hogy az emelés bár százalék-arányban jelentős, a végösszeget tekintve még mindig nem éri el az európai átlagot. Ám azt mindenképp el kell mondani: ez az összeg egyfajta segítség, pótlék, sehol Európában nem lehet az ilyesfajta járulékból a gyermek neveléseinek teljes költségét fedezni” – mondja Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

A költségvetés vitája kapcsán az RMDSZ politikusainak több olyan módosítási javaslata került be a végső, elfogadás előtt álló tervezetbe, amelyek az erdélyi közösség javát szolgálják, ezért a Szövetség a költségvetés megszavazása mellett döntött.

Közlemény