Diákok és az ökológia

Szuperhősként igyekeznek középiskolások védni a környezetünket. Ennek jegyében látványos plakátkiállítást visznek el félszáz helyszínre szerte a megyében. Ma Kaplonyban, a helyi kultúrotthonban szóltak arról is, mennyire nagy a veszély, mennyire felelőtlenül szipolyozza ki az emberiség a természetet.

Ugyanakkor tudatosították, hogy mi, a hétköznapokban is tehetünk annak érdekében, hogy ez a folyamat megforduljon, vagy legalábbis lassuljon.

A megye ötven különböző intézményét, helységét látogatják meg a vándorkiállításukkal — magyarázta el érdeklődésünkre Gózner Enikő biológia szakos tanár, a projektben részvevő diákok irányítója. Törekednek arra, hogy minél több részvevőnek elmondhassák mindazt, amire a diákok az előkészítés során jutottak: nevezetesen arra, hogy nagyon nagy mértékben veszélyeztetjük a minket körülvevő természetet. Minderre az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány SzékelyKapuk–ZöldKapuk elnevezésű Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok idei kiírásában kerül sor.

Három témakörből lehetett választaniuk a jelentkező csapatoknak, így az Életfa, az Öngondoskodó család, avagy a Környezetbarát háztartás fogalmak köré építhették fel a mondandójukat. A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Líceum tizenhárom fős csapata az utóbbi témát járta körbe, és az erről szóló kiállítást alakította ki. Mint az irányító tanár kifejtette, szerencsére nagyon is megszólította a téma a tanítványait, lelkesen készültek, akkurátusan utánaolvastak a környezetvédelemnek. A megszerzett tudást igen látványos plakátokba foglalták össze. A tabló-plakátok az előre megszabott altémákkal foglalkoznak — ezek elnevezései: Éghajlatváltozás?; Veszélyben az élővilág?; Egy régi, környezetbarát ház felépítése; Háztartásunk környezetbarát működtetése; Hogyan lesz környezetbarát az életünk?; Alkalmazkodó építészet. A szatmárnémeti diákok ezen kívül készítettek egy további tablót is, melyen önmagukat, a kezdeményezésben részvevőket mutatják be.

A vándorkiállításukat tehát nem kevesebb mint ötven helyre szándékoznak elvinni — jó néhány helyen már voltak is, vagy éppen javában készülnek. Eleddig a szatmárnémeti püspöki palotát keresték fel, de voltak például a lázári iskolában, a mezőfényi községházán, vagy a Polipol Mobila kárpitozott bútorgyár telephelyét, illetve tegnap a kaplonyi művelődési házban. Mennek a Szatmárnémeti Friss Újság szerkesztőségébe is — hiszen célkitűzésük, hogy minél tágabb közösségnek mondják el, mutassák meg az ökoszisztéma megóvásának mikéntjeit.

A vándorkiállításról naplót vezetnek, melybe a vendéglátóik is bejegyezhetik az észrevételeiket, és azt juttatják majd el március elején a projekt meghirdetőihez. A fődíj igen kecsegtető: egy közös horvátországi nyaralás, melyen értelemszerűen szívesen részt vennének a Hám János-középiskolásaiból álló csapat tagjai, de már a közös munka is élményszámba megy, annak is örülnek, azért is hálásak — tudtuk meg.

A szemléletes előadást a kaplonyi vendéglátók persze meghálálták: a helyi sváb konyha remekével, a strudlival lepték meg a diákokat.