Az életképes elképzelésekhez társulnak

Már négyszázan regisztráltak a szatmári falugazdász-hálózatba. Továbbra is várják az érdeklődőket.

Rövidesen Nagykárolyban is lesz állandó irodája, elérhetőségi helye Kovács Szabolcs falugazdásznak. Annak kapcsán kérdeztük, hogy javában tartják a gazdatalálkozókat. Nagykároly vidékén eddig ilyen alkalmat tartottak Piskolton, Gencsen, Magyarcsaholyban, Érendréden, Érszakácsiban, Börvelyben, Kaplonyban, Kálmándon. Pénteken Csanáloson találkozott a mezőgazdaságban tevékenykedőkkel — oda a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (román betűszóval: APIA) munkatársaival közösen ment, hogy ne kelljen ilyen, „dologidőben” ismét összehívni a gazdálkodókat. Szintén együtt mentek ma, hétfőn Mezőfényre, illetve Csomaközre.

2.jpg

Összességében elmondható, hogy pozitívan fogadják ezeket a találkozókat az emberek — fejtette ki érdeklődésünkre a falugazdász. Már négyszázan regisztráltak is arra az adatlapra, mely elkészítése érdekében Szatmár megyében is létrehozta a magyar kormány a falugazdász-hálózatot. Igyekeznek mindenhova, minden településre eljutni, de ezúton is kérik, javasolják az érdekelteknek, hogy regisztráljanak (ezt online is meg lehet tenni, vagy rövidesen Nagykárolyban, a leendő irodájában). Mint hozzátette: az érdeklődés mértékén múlik az is, hogy végül mennyi támogatást szánnak majd az itteni vidékfejlesztésre.

A mostani, az első lépésben tehát nyilvántartást hoznak létre — hogy lehessen tudni, például Piskolton hány gazda is foglalkozik zöldségtermeléssel, mindezt mekkora területen teszi, milyen támogatásra lenne szüksége stb. Az adatok összegzése révén derül ki, milyen támogatási forrásokra van szükség itt, a Partiumban. A magyar kormánynak célja továbbra is segíteni a külhoni magyar gazdákat. Viszont nem egyfajta adományra kell számítani, hanem életképes elképzelésekhez való hozzájárulásra. A következő évi, a 2020-as költségvetésben már erre a célra is el fognak különíteni egy összeget, melyből vélhetően két támogatási lehetőséget pályázhatnak meg immár az itteni gazdák. Egy, a kisebbeknek, közepeseknek szóló, melyben talán 15 ezer eurónyi támogatás igényelhető, egyelőre nem tudni, mekkora önrészes hozzájárulással. Míg egy nagyobb, amely a mezőgazdasági tárcavezető elmondása szerint azoknak szól majd, akik az előbbi támogatásban részt vevőket kiszolgálják, azaz például a gazdatárulásoknak, -szövetkezeteknek.

A regisztrálás folyamatának részét képezi egy igényfelmérés is. Kovács Szabolcs elmondása szerint nem mindenki csak „pénzt kér”, hanem például többen jelezték: szaktanácsadásra is szükségük lenne. Elkelne továbbá a segítség az értékesítésben. Mind a termék marketingezése terén, mind pedig hasznosnak találnának egy élő, a felvásárlókról, azok igényeit tartalmazó adatbázist. Egy másik igénycsoport a pályázatokhoz kapcsolódik. A gazdák közül sokan jelezték, segítségre lenne szükségük a pályázat megírásának folyamatában, de akár annak is örülnének, ha jó reputációjú szakirányú vállalkozásokhoz juttatnák el őket.

Ezeken az alkalmakon felmerül, hogy mind a magyarországi, mind a romániai, mind az európai uniós források hatékonyabban elérhetők szövetkezetek, társulások számára. A falugazdász eddigi tapasztalatai szerint hol nyitottak erre a jelenlévők, hol elzárkóznak. Rendre elmondja, hogy a támogatási források adottak, immár reális esély van a pályázásra. Ellenben ezek révén nem „csak úgy jön a pénz”, hanem eleve életképes elképzelésekhez társul a támogatás. Mindehhez pedig elengedhetetlen a szemléletváltás. Azaz alkalmazkodni kell az igényekhez, a lehetőségekhez.