„Elektromos autópálya”

Az E.ON Energie Románia gyors elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőállomást telepített a jászvásári Păcurari negyedi MOL töltőállomáson, amely az ötödik a 19 romániai egységből, amelyet a NEXT-E projekt keretében tervez üzembe helyezni, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program támogatásával.

A jászvásári Păcurari negyedi MOL benzinkút területén elhelyezett töltő maximális teljesítménye 93 kW. Egy elektromos autó átlagos töltési ideje körülbelül 40 perc, az akkumulátor 80%-os töltöttsége esetén.

Iaşi megyében már üzembe helyeztek két elektromos töltőállomást Târgu Frumos és Cristeşti helységekben, illetve van már e-jármű töltésére alkalmas töltőállomás a Neamţ megyei Tăşca és a Vrancea megyei Adjud helységekben. Ezen kívül a Neamț megyei Piatra Neamț és Roman városokban, valamint a Suceava megyei Scheia községben további elektromos töltők márciusi befejezése és üzembe helyezése várható. Mindenik helyszínre egy-egy 2×50 kW (egyenáram) + 1×43 kW (váltó áram) gyors töltőt telepítenek. Minden állomásnak legalább 2 parkolóhelye lesz.

A következő év végéig az E.ON a Jászvásár–Gyergyószentmiklós–Marosvásárhely útvonalon tervezi megvalósítani a projektet, így ez egy „elektromos autópálya” lesz, amely a környezetbarát autók tulajdonosainak áll rendelkezésére, hiszen a teljes útvonalon biztosítva lesz számukra a töltési infrastruktúra. Készül egy másik „elektromos autópálya” is, amely Jászvásárt és Bukarestet köti össze.

2

„Rendkívül örvendetesek a Romániában értékesített elektromos járművek számának évről-évre történő növekedését mutató statisztikák, hiszen egyértelműen jelzik, hogy, akár más országokban, nálunk is nő az egyik legkevésbé szennyező közlekedési eszköz iránti érdeklődés. Ebben az összefüggésben felvetődik a kérdés, hogy a töltési infrastruktúra képes-e lépést tartani ezzel a trenddel. Úgy gondoljuk, hogy kulcsfontosságú az elektromos autósok szükségleteinek kielégítése azáltal, hogy könnyű hozzáférést biztosítunk az elektromos töltőkhöz. Velük vagyunk elektromos útjaikon, hogy minél különlegesebb legyen az utazás élménye.” – nyilatkozta Dan Morari, az E.ON Energie Románia vezérigazgatója.

„Örömmel veszünk ma részt a jászvásári Păcurari negyedi MOL töltőállomáson, a NEXT-E projekt keretében telepített elektromos töltő megnyitásán. A MOL-csoport három évvel ezelőtt hagyta jóvá a 2030-as stratégiát, amely a vállalat fő irányvonalait határozza meg a következő időszakra. A stratégia egyik fő eleme, hogy a vállalat elkötelezett abban, hogy működtesse és továbbfejlessze piacvezető regionális kiskereskedelmi hálózatát, továbbá a vásárlók elsődleges választása legyen. Tisztában vagyunk azzal, hogy változó időket élünk, ez pedig erősen tükröződik ügyfeleink fogyasztási szokásaiban is, de mi készen állunk arra, hogy elébe menjünk igényeiknek, és a legjobb megoldásokat biztosítsuk nekik.” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 40 NEXT-E elektromos töltőállomást (ebből 19 töltőt az E.ON, 21-et pedig a MOL Románia telepít) a következő útvonalakon fogják telepíteni: Szucsáva–Bákó–Călărași, Konstanca–Bukarest–Temesvár és Jászvásár–Marosvásárhely–Gyulafehérvár. Ezzel a kezdeményezéssel az európai stratégiai közúti folyosók (TEN-T) elektromos járművek töltőállomás-infrastruktúráját a romániai elektromos töltőállomás-infrastruktúrájával egészítik ki, elősegítve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a csökkentett környezeti hatású közúti közlekedést.

Az állomások egy olyan rendszer részei lesznek, amelyet a töltések felügyeletére és kezelésére alkalmaznak. Ez a rendszer biztosítja az adott egység 24 órás felügyeletét, és képes távolról megoldani a feltöltések során felmerülő gondokat. Ezenkívül a töltőállomásokon esetlegesen felmerülő problémák a nap 24 órájában jelezhetők az E.ON ügyfélszolgálatán, a hét bármely napján.

Közlemény

A Next-E program

2017 júliusában jelentette be az Európa Tanács, hogy a NEXT-E elektromos jármű projektje 18,84 millió euró társfinanszírozásban részesül az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program keretében. Az EU Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében ez a projekt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű beruházás, melynek összértéke 18,84 millió euró. A projekt keretében 222 darab, több szabványt is támogató gyors (50 kW) és 30 darab ultragyors (150–350 kW) töltőállomást telepítenek a maghálózat és a TEN-T közlekedési folyosók mentén. A projekt segítségével, először válik lehetővé a hosszú távú utazás közúton, tisztán elektromos energiával az érintett hat kohéziós országban, miközben megvalósul az összeköttetés a szomszédos országok hálózataival is.

A konzorcium az E.ON Group vállalataiból (a Zapadoslovenská energetika Szlovákiában, az E.ON Cseh Köztársaság, az E.ON Magyarország és az E.ON Románia), a MOL Group vállalataiból (az összes résztvevő ország leányvállalatai), a horvátországi Hrvatska elektroprivreda-ból (Szlovénia és Horvátország), a Nissanból és a BMW-ből áll.