Még idén felújítják a kaplonyiak útját

Kora tavasszal kezdődhetnek a munkálatok a Nagykároly és Kaplony közötti úton. Heteken belül elkészül a kaplonyi ferences plébániatemplomig húzódó megyei út felújításának kivitelezési terve. Máncz Dezsőt, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal műszaki irodájának munkatársát kérdeztük a részletekről.

Mint az amúgy kaplonyi lakos Máncz kifejtette, a megyei önkormányzat vezetője, Pataki Csaba azt kérte a kivitelezőtől, hogy okvetlenül befejeződjenek a megvalósítási munkálatok még ebben az évben. A 3,4 kilométernyi útszakasz modernizálásáról szóló egyeztetés alkalmával elhangzott, március közepéig, végéig elkészül a kivitelezési terv, utána rögtön meg is kezdik a munkálatokat. A kivitelező ígérete szerint október végéig be is fejezi az út modernizálását.

dav

Mindez azt jelenti, hogy kiszélesítik a jelenleg 5 méter széles utat, mégpedig 1,5 méterrel, ehhez még fél-fél méternyi part. Szintén elhangzott a hónap elején megtörtént egyeztetésen, hogy a két vasút közötti régi nyerget megsemmisítik. Vélhetően kiszedik az ottani még meglévő párméteres sínpárt, amely egykor a cukorgyárhoz vezetett. Megemelik továbbá az úttestet, hogy a zilahi vasúti ág előtt ne legyen bukkanó.

A hivatalnok, aki az egyeztetésen a károlyi önkormányzat képviselőjeként vett részt kérdésünkre válaszolva elmondta, nem tudni, hogy a projekt keretében könnyebben közlekedhetővé teszik-e a két vasúti átjárót. Mint mondta, reményei szerint tisztességes megoldás fog születni, semmiképpen sem hagyják meg a jelenlegi rossz állapotot. Elmondása szerint valótlan az a kaplonyi mendemonda, miszerint a porták előtti behajtókat is felújítják a munkálatok során. Ellenben a lefolyó árkokat rendbe teszik — tudatta. Beszámolt arról is, hogy a főútra csatlakozó utcácskákkal egy szintbe hozzák az úttestet. Szerinte ebben a tekintetben a kaplonyi oktatási intézmény, azaz a Fényi István Általános Iskola előtti kereszteződés okozhat gondot, hiszen ott igen nagy a szintkülönbség.

Érdeklődésünkre úgy vélekedett, hogy teljes útzár nélkül meg lehet majd valósítani a munkálatokat. Szerinte szakaszosan haladnak majd a kivitelezők, hiszen vélhetően a Nagykároly felől halad jobb oldalon tudják szélesíteni az amúgy mindvégig keskeny útszakaszt, s minden bizonnyal több részen fognak dolgozni. Korlátozásokra persze mindenképpen számíthatnak a közlekedők, ellenben — mint fogalmazott — ennyi kellemetlenséget mindenképpen „megér” az út rendbetétele.

Máncz Dezső kezdeményezésére egyébként két éve nagy számban demonstráltak a kaplonyiak a községet Nagykárollyal összekötő út felújításának érdekében.

dav