Junckerék búcsúajándéka

Laura Codruţa Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője kijelentette, nagy örömmel tölti el, hogy az Európai Parlament mindkét illetékes bizottsága rá adta a szavazatok többségét az Európai Ügyészség főügyészjelöltjei közül.

„Ez a szavazat nemcsak nekem szól, hanem a teljes romániai igazságszolgáltatásnak, minden romániai állampolgárnak, akik az utóbbi időben támogatták a korrupcióellenes harcot és a jogállamiságot. Ez a voks minden, nyomás alatt dolgozó európai ügyésznek és bírónak szól” – jelentette ki Kövesi.

Hozzátette, önállóan, szakmai tudására alapozva jelentkezett az európai főügyészi tisztségre, nem kérte a román kormány támogatását és nem is számít rá. ‘Ami tőlem függött, azt megtettem’ – mondta jelöléséről, utalva arra, hogy a végső döntést az Európai Tanács és az Európai Parlament hozza meg, politikai egyezkedések nyomán.

A DNA volt főügyésze azt is közölte, támogatja a romániai ügyészek és bírák tiltakozását, akik ezekben a napokban az igazságügyi törvények újabb módosításai ellen emelték fel hangjukat, és megpróbálnak ellenállni annak a kísérletnek, hogy az igazságszolgáltatást politikai ellenőrzés alá vonják.

A DNA volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően.

Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott.

Hasonlóan rangsorolták a jelölteket az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) kedd este tartott szavazáson: itt is Kövesi végzett az élen 12 szavazattal, Jean-Francois Bohnerre a testület 11 tagja, Andres Ritterre pedig egy bizottsági tag adta voksát. Minhárom jelöltet kedden hallgatták meg a két bizottság együttes ülésén.

A két testület javaslatát továbbítják az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek.

Diplomáciai források szerint az EU-tagállamok nagyköveteinek titkos szavazását a múlt héten Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29–29 pontot ért el. Eredetileg 24-en szálltak versenybe az európai főügyészi tisztségért.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Laura Codruţa Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el ez az ügyészség.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit.

Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés eredményre vezet – írta az EUObserver brüsszeli hírportál.

Hírösszefoglaló: AGREPRES és MTI