Öko-tudományos tevékenységek

A nagykárolyi Elméleti Líceumban az elmúlt hetekben számos ökológiai, illetve egyéb tudományos tevékenységet tartottak meg – számolt be minderről Mențiu Gabriela tanár.

A foglalkozások célja természetesen a fiatalok tudásszintjének növelése, továbbá az elméleti tudás gyakorlati megvalósítása. Ennek érdekében fizikai jelenségeknek jártak utána, biológiai és ökológiai törvényszerűségeket elemeztek. Egy olyan oktatási környezetet igyekeztek létrehozni, amelyben minden részvevő diák saját személyiségének megfelelően lehet jelen, és felfedezés révén bővítheti a tudását.

A Darwin-nap keretében például felidézték a neves brit tudós útját, amely az evolúciós elmélet megszületését eredményezte. A földrajzórán, amelyet Mențiu Gabriela tanár vezetett az út mindahány helyszínét megkeresték, beszéltek azokról. Rusu Codruța tanár vezetésével interaktív órát tartottak, melyen részletesebben is beszéltek ama nevezetes elméletről.

Schlachter Kristóf és Fleisz Richard 10. B osztályos diákok Mentiu Gabriela tanár felkészítésével az immár 10. alkalommal megtartott regionális környezetvédelmi konferencián vettek részt, melyet a kolozsvári református líceumban tartottak meg. A tanulmányukat dicsérettel díjazták.

Ugyanakkor a temesvári Bartók Béla Líceumban megtartott Talentum természettudományi és informatikai versenyen vett részt a következő diákcsapat: Binder Adrian, Fischer Mátyás, Sajtos Armella és Tátrai Andrea – ők a X. B és a X. D osztályközösségek tagjai. Oktatóik: Erdei Anita, Gózner Róbert, Kiss Ildi Éva, Kovács Stefánia – a temesvári útra Kovács Stefánia tanár kísérte el őket. A megmérettetésen Tátrai Andrea dicséretet kapott.

Ebben a félévben az Elméleti Líceumban „Az újrahasznosítás útvesztője” elnevezéssel megyei szintű ökológiai projektet tartanak majd, melyre az előkészületek már javában zajlanak — tudatta a Nagykárolyi Anziksszal Mențiu Gabriela tanárnő.