Hangosan űzték a telet az elméletisek

Nem mindennapi felvonulást tartottak kedd délelőtt az Elméleti Líceum kisdiákjai. A magyar tagozatos előkészítős, első, második, harmadik és negyedik osztályos tanulók ugyanis, tanítónőik kíséretében, igyekeztek megszabadulni a bajoktól és a téli hideg időjárástól is.

Tették mindezt úgy, hogy készítettek egy kiszebábut, amelyet először végigtoltak az iskola udvarán, miközben különböző eszközökkel nagy zajt csaptak, illetve télűző rigmusokat skandáltak.

A kiszebáb egy szatyrot is kapott, melybe behelyezték azokat a kis papírfecniket, melyekre a gyermekek egy-egy olyan szokásukat írták rá, amitől meg szeretnének szabadulni.

A több mint száz gyermek által alkotott menet a 3-as iskola épületétől indult, majd megkerülve a tornatermet, a líceum épületét, a járdán végighaladva, visszatértek az iskola udvarára. Itt került sor a kiszebáb elégetésére.

A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás igen kedvelt volt a falusi népek körében. Ma már csak elvétve találkozhatunk ezzel a szokással, a nagykárolyi iskolában ez volt az első ilyen alkalom, amikor felelevítették. Az eseményt szervező tanítónők tájékoztatása szerint lesz ennek még folytatása, s látva a gyermekek lelkesedését ez egészen biztosra vehető.

T. T.

2

További fotókat ide kattintva tekinthet meg.