Sikeres konzuli nap

Újfent nagyon sok embernek segédkeztek a magyarországi állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben. Szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi székházában, azaz az Eurotrans Alapítvány területi irodájában 86 honosítási kérelmet nyújtottak át Magyarország kolozsvári főkonzulátusa munkatársainak.

Ez a szám azt jelenti, hogy körülbelül másfélszer ennyi, azaz több mint száz személy igényelte a könnyített honosítást. Többen az úgynevezett klasszikus anyakönyveztetéssel kapcsolatos ügyeiket intézték a kihelyezett konzuli napon. Ez pedig azt jelenti, hogy ők már egy ideje rendelkeznek a magyar állampolgársággal, és a magyarországi hatóságokkal közölték a különféle anyakönyvi változásokat – például születés, elhalálozás, házasság, netán válás stb. A főkonzulátus munkatársainak több anyakönyvi kivonatot is átadtak, de egyéb konzuli ügyeket is intéztek a nagykárolyiak, illetve a vidékbeliek, így többen igényeltek Magyar igazolványt, illetve pótfüzetet. Ismét sokan, egész pontosan tizenöten kértek magyarországi útlevelet.

A konzulátus munkatársai a hosszúra nyúlt napot követően elmondták, hogy jó érzés volt Károlyban lenni, sokaknak tudtak a segítségére lenni.

A legközelebbi nagykárolyi kihelyezett konzuli napot április 10-én tartják, de már javallott érdeklődni, feliratkozni az RMDSZ nagykárolyi irodájában.

2