Városunkat képviselték

Vasárnap délben tartották meg Szatmárnémetiben, a filharmónia épületében az Örökségünk Őrei verseny regionális döntőjét. Az előző fordulók eredményeként a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum Értékőrzők csapata is részt vett, képviselte Nagykárolyt, illetőleg az „örökbefogadott” épületét: a Kalazanci Szent József-templomot.

A regionális döntőben öt csapat lépett színpadra, 7–10 perces jelentek formájában mutatták be az örökbefogadott épületük történetét: a Nagyváradi Művészeti Líceum, Nagyváradi Sasok – Rimanóczy Szálló, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár – Óvári Csuhások Ferences Kolostora, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti – Szatmárnémeti Várdomb utcai zsinagóga, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly – Értékőrzők: Kalazanci Szent József római katolikus templom, illetve a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, Szamosújvár – Szentbenedeki Kornis-kastély.

A nagykárolyi felekezeti iskola 12 fős csapata templomunk történetét vitte színpadra, azzal az eseménnyel kezdve, amely az alapkőben elhelyezett okmány szerint a templom építését elindította: 1767-ben a piarista rend alapítóját, Kalazanci Józsefet szentté avatták. A következő évben gróf Károlyi Antalnak tíz évi gyermektelen házasság után fia született, akit a szent nevét adták, azaz József lett. A gróf a gyermek születését Kalazanci Szent József csodájának tulajdonította, ezért elhatározta, hogy fogadalmi templomot épít tiszteletére. A színpadon sorra jelentek meg a grófi család tagjai, Gr. Károlyi Antal, felesége, báró Harrukker Josefa, a kis Károlyi József, a piarista atyák. A történet egy időutazással érkezett vissza a jelenbe, kihangsúlyozva a templom megtartó erejét az évszázadok folyamán. A jelenet zárása a jövőbe mutatott: megfogalmazta azt a bizakodó üzenetet, hogy vannak és lesznek fiatalok, akiknek fontosak azok a keresztény értékek, amelyekbe „belenőttek” és amelyek irányt mutatnak.

Bár a csapat nem került be a továbbjutók közé, az Értékőrzők továbbra is folytatják elkezdett tevékenységeiket, megpróbálnak aktívan bekapcsolódni a nagykárolyi nagytemplom és plébánia eseményeibe.

Kocsis Anett
X. B