Legyen költségvetés!

RMDSZ: most az a legfontosabb, hogy Romániának legyen végre költségvetése, ezért ismét megszavaztuk a tervezetet.

Az RMDSZ szenátorai és képviselői ismét a költségvetés-tervezet mellett szavaztak, mert a Szövetség javaslatára, jelentős erdélyi fejlesztések és beruházások kapnak idén finanszírozást az állami költségvetésből.

1 millió lejt különítettünk el a magyar közoktatás intézményesülésének kiteljesedésére, és megszavaztuk a gyermeknevelési pótlék emelését. 50,5 millió lejt irányoz elő a költségvetés a korszerű könyvtárak, tanuszodák, tanintézmények és közösségi sportlétesítmények építésére és finanszírozására. 2, 6 milliárd lejt különítettünk el a családorvosi rendelők működésére, és több mint 80 millió lejt korszerű és modern kórházak létesítésére Erdély városaiban. Közel 35 millió lejt irányoz elő a ma ismét megszavazott állami költségvetés az erdélyi repterek korszerűsítésére és építésére, valamint a kormány eredeti tervezetéhez képest 1,2 milliárd lejjel többet az autópályák építésére, megyei és helyi utak karbantartására.

RMDSZ: a tervezhetőség érdekében a kormány határozza meg előre a közintézmények munkanapjait

Az RMDSZ arra kötelezné a kormányt, hogy év elején határozza meg, melyek azok a hivatalos ünnepek, amelyek esetében a törvényben előírtnál több szabadnapot rendel el.

Az előreláthatóságot szolgálja az az RMDSZ-es tervezet, amelyet a héten első házként fogadott el a szenátus, és amely kimondja: a kormány minden év január közepéig köteles meghatározni azokat a hivatalos ünnepeken kívüli szabadnapokat, amelyeket a közalkalmazottaknak kiszab, és azt is, hogy mikor pótolhatják azokat – fogalmazott a plénumi szavazást követően Derzsi Ákos szenátor, a Szövetség munkaügyi szakpolitikusa.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hozzátette: „Tervezhetőségre van szükség Romániában. Úgy gondoljuk, az állampolgárok és a vállalkozók számára egyaránt hasznos, ha előre láthatják a közintézmények nyitva tartását. Ugyanakkor, a szabadnapok leszögezése a közalkalmazottak programjának tervezése szempontjából is előnyös. Ebből a meggondolásból nyújtotta be az RMDSZ a ma tárgyalt tervezetet”.

Amennyiben a javaslatról a képviselőház is kedvezően dönt, már a 2020-as év elején határozatot fogadhat el a kormány a szabadnapok kapcsán.

Közlemény