Neves meghívott

Még kaphatóak jegyek Mága Zoltán március 16-án sorra kerülő Szatmárnémeti koncertjére. A magyarországi művész második alkalommal érkezik a megyeközpontba, hogy a „100 templomi jótékonysági koncertsorozat” elnevezésű kezdeményezésével karitatív célokat szolgáljon.

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima-díjas hegedűművész a napokban hozta nyilvánosságra annak a meglepetésvendégnek a nevét, aki a szatmárnémeti fellépésére is elkíséri. A meglepetésvendég nem más, mint Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

Kiss B. Atilla Bánffyhunyadon született, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (tenor), akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének és opera szakán szerzett diplomát, majd két évig a Conservatoire de musique de ville de Luxembourg ösztöndíjasaként Ionel Panteánál tanult ének- és operaművészetet. A prágai Mozart akadémián Eva Blahova, Kerstin Meyer és Ionel Pantea tanítványa volt. Részt vett Luisa Bosabalian és Mariana Nicolesco mesterkurzusain is. 1991-ben debütált a kolozsvári operában.

2

1992-ben Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszereplőjeként mutatkozott be a Gyulai Várszínházban. A Magyar Állami Operaházban 1999-ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett feladatának tekinti a magyar és az egyetemes operairodalom kortárs zeneszerzői műveinek a tolmácsolását is. Fellépett a barcelonai Liceu Opera színpadán, Berlinben a Komische Operben, Bernben, a Bukaresti Nemzeti Operában, Prágában,Varsóban, Pozsonyban, Ljubljanában, a Tokiói Nemzeti Operában, a Párizsi Nemzeti Operában, Marseille-ben, Nantes-ban, Rouen-ban, Monte Carlóban, Torontóban. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Káel Csaba filmjének, az Erkel Ferenc operájából forgatott Bánk bán-nak a címszereplője. A filmet az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fényképezte. 2013 óta Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2017 óta az MMA elnökségi tagja. 2012-2014 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusaként klasszikus éneket, dal- és operaéneket oktat. 2014-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének az oktatója. 2019. február 1-től a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

A szatmárnémeti koncerten összegyűjtött pénz ismét jótékonysági célokat szolgál: a bevétel egyik részét, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intervencionális kardiológiai laboratóriumának működtetéséhez szükséges eszközök beszerzésére fordítják, míg a másik részéből a Láncos templom felújítási költségeihez járulnak hozzá.

Az eseményt szervezési feladatait ellátó RMDSZ Szatmár megyei Nőszervezetének tájékoztatása szerint a koncertre belépni csak támogatói jegy megvásárlását követően lehetséges. Aki jegyet szeretne vásárolni, az megteheti az RMDSZ szatmárnémeti székházában hétköznap 9 és 16 óra között.