A kényszerű fényűzés – új kiállítás nyílik a múzeumban

„A kényszerű fényűzés. Társadalmi helyzet és prosperitás a mozgásban lévő közösségekben” című kiállítás bepillantást nyújt bizonyos közösségek gondolkodásmódjába, amelyek látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő fényűző életmódot mutatnak be.

A kiindulópontot az Avasság aktuális társadalmi helyzete jelentette, egy olyan jelenség, amelyet a gazdagság fitogtatása jellemez, különösen az ünnepi öltözékben és az építészetben. Az időszaki kiállítás több olyan néprajzi csoport identitáselemeit mutatja be, amelyek gazdagságuk révén kiemelkednek a környezetükből.

A kiállítás a Brassó vidéki szász és román kereskedők (Bolgárszeg), a mokányok (juhászattal foglalkozó barcasági román) és a hétfalusi csángók, az az avasi közösségek, valamint a Nagykároly környéki és Hajdú-Bihar megyei hajdúk világába nyújt betekintést.

A jólétre való törekvés nagy erőfeszítéseket igényelt, amelyeket kitartással el is értek ugyan, de a hatalmas tetterő mellett emberfeletti bátorságra és intelligenciára is jócskán szükség volt.

A kiállítás megnyitójára augusztus 25-én, szerdán 17 órakor kerül sor a nagykárolyi gróf Károlyi kastély földszinti kiállítótermeiben.