Adventi csendesnap a szakiskolában

Ajándékozni nemcsak tárgyakat lehet — hívta fel a diákok figyelmét Bencze-Kádár Orsolya lelkész a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Szakképző Líceumban tartott adventi csendesnapon. Likker Erika vallástanár csütörtök délelőtt különösen izgalmas programot szervezett, melyen a Nagykároly-kertvárosi Református Egyházközség lelkésznője tartott interaktív foglalkozást.

A csendesnapon a lelkész az adventről és karácsonyról beszélt a diákoknak. Az adventi várakozás kapcsán megbeszélték, hogy ki miért és hogyan várja a karácsonyt. Szóba került az advent jelképe, az adventi koszorú is. Ez mindenkinek ott van az otthonában, de arról keveset tudnak, hogy honnan is ered. A lelkész elmesélte, hogy egy evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút egy gyermekotthon lakói számára. Egy nagy kocsikerékbe 24 gyertyát illesztett bele, és minden este közösen gyújtottak meg egy-egy újabb gyertyát. Így várták a gyermekek a karácsonyt, s ennek a lekicsinyített mása lett az adventi koszorú. Megbeszélték, hogy mit ünnepelünk karácsonykor. Szóba kerültek a karácsonyi ajándékok. „Nem az a legszebb ajándék feltétlenül valaki számára, amit pénzen vásárol meg az ember valahonnan, hanem az, hogyha az időnket, a szeretetünket, vagy az odafigyelésünket tudjuk valakinek ajándékozni” — mondta a lelkész.

Egy feladatot is kellett teljesíteniük az iskolásoknak. A lelkész ajándék kuponokat osztott szét a fiatalok között. Erre ráírták a diákok azt, hogy kinek adják, és hogy mire jogosítja fel a választott személyt a kupon. Volt, aki az édesanyját írta rá, és elmondta, hogy egy héten kétszer ő készíti el helyette a vacsorát. Volt, aki az édesapját írta rá, és mondta el, hogy segíteni fog a házkörüli munkában. Volt, aki a testvérének írta: hogyha felmutatja a kupont, akkor kap tőle egy ölelést. Innen tértek rá arra, hogy van azonban valaki, aki mindannyiunknak a közös ajándéka minden karácsonyi ünnepen, és Ő nem más mint Jézus Krisztus, akinek a születésére emlékezünk. Végül egy előre elkészített kockát kaptak kézhez a diákok, amire adventi jó tanácsok voltak felírva. Pörgethettek a kockával. Olyan üzenetek pörögtek ki, mint: „minden nap megdicsérek valakit”, „szavakkal is kifejezem a szeretetem”, „amim van, azt megosztom másokkal”. A lelkész arra kérte a fiatalokat, hogy próbálják ezeket a személyes üzeneteket betartani ebben az időszakban.

Az iskola vezetősége fontosnak tartja, hogy a karácsonyt és a húsvétot megelőző időszakban szervezzenek egy-egy csendesnapot, amikor a tanulók lelkiekben is felkészülhetnek az ünnepre. Ezúttal is nagyon hasznosnak bizonyult a Likker Erika és Váczi Magdolna tanárnők diákjainak a már hagyományossá vált csendesnapi foglalkozás, amelyen most is nagy érdeklődéssel vettek részt az iskola tanulói — adja hírül a Nagykárolyi Református Egyházmegye sajtószolgálata.

Forrás: http://www.karolyirefegyhazmegye.ro/

a