Akinek mindenről az jut eszébe

Többféle nézőpontot gerjesztett a nagykárolyi tanácsban egy indonéziai robotikai verseny. Azzal fordultak a helyhatósághoz, hogy egy nagykárolyi általános iskolás és felkészítője utazási költségét fedezzék.

Egy tanácstag felvetette, hogy mivel Románia hírnevét öregbíti a diák, esetleg a kormánynak kellene finanszíroznia a költségek legalább felét. Felmerült még az is, hogy az oktatásügyi minisztériumot kérjék fel erre.

Kovács Jenő polgármester ódzkodott. Jelezte, hogy érzése szerint ez nem járható út, az 1-es számú iskola igazgatója is tudatta, hogy a tanfelügyelőség is közölte, kizárólag bizonyos feltételek mentén létrejövő tantárgyversenyek költségéhez járul hozzá. A testület az eszmecsere után egy ellenszavazat mellett megszavazta a pénzt, 12 500 lejt. (De közben azt is szóba hozta egy tanácstag, hogy sok-sok évvel ezelőtt a Rekettye Kulturális Egyesület néptánccsoportjának egy külföldi vendégszerepléséhez is hozzájárultak — ezzel vélhetően azt kívánta jelezni, hogy most meg egy történetesen román nemzetiségű diák utaztatásánál „garasoskodnak”.)

A prefektúra véleménye szerint egy tavalyi döntés nem egyeztethető össze a jogszabályokkal, ezért azt javasolta a testületnek a jegyző, hogy vonják azt vissza. Szó szót követett, ám végül (mivel érintőlegesen közvagyonról volt szó) nem lett meg a kétharmados többség az indítvány mellett, azaz jogi útra terelődött az ügy. (Nem mellesleg annak idején ezt a döntést az a bizonyos tanácstag népszerűsítette…)

Összességében amúgy nem sikerült túlságosan maratonira a ma megtartott rendes havi tanácskozás, melyen például azt is jóváhagyták („persze a kötelező” egy tartózkodás mellett), hogy az önkormányzat az épülőfélben lévő új református templom elé parkolót létesítsen (mintahogy tette a város többi temploma esetében is).

(megyeri)