Az eredményeket emelte ki az államfő

A hatóságok, az orvosok és az állampolgárok jelentős eredményeket értek el eddig a koronavírus-járvány során – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, hozzátéve: még nem értük el a járvány csúcsát.

„Másfél hónap telt el, amióta bevezettük a szükségállapotot. Több mint másfél hónapja ezzel a járvánnyal élünk együtt. (…) Másfél hónap elteltével statisztikai következtetéseket vonhatunk le. Ebben a járványban a hatóságok, az orvosokkal és a polgárokkal együtt figyelemre méltó eredményeket értek el. A románok bebizonyították, hogy van polgári öntudatuk, kiegyensúlyozottak, a román társadalom érettségről tett tanúbizonyságot” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Hozzátette: május 15-e után lazítanak bizonyos korlátozásokon.

„Romániában a járvány még nem érte el a csúcsát, és a korlátozások idő előtti enyhítése minden eddigi eredményt megsemmisítene” – mutatott rá Iohannis.

Az államfő egy ábrát mutatott be, amely összehasonlítja Európa különböző országait a szerint, hogy egymillió lakosból hányan fertőződtek meg. Ezen az látszott, hogy míg Spanyolországban az egymillió lakosra eső fertőzöttek száma 4900, Olaszországban csaknem 3000, addig Romániában ez a szám 600.

„Ezért mondtam, hogy a hatóságok, az orvosok, és a polgárok, akik betartották azt, amit kértek, eddig nagyon jó eredményt értek el. Nem lenne kár felrúgni a nagy nehézségek árán eddig kiharcolt eredményeket?” – kérdezte Iohannis.

Az államfő elmondta: tudatában van annak, hogy az embereknek nem könnyű otthon maradni, és hogy az orvosi személyzet továbbra súlyos helyzettel néz szembe, de ki kell tartani.

„A veszély még nem múlt el, továbbra is a legnagyobb figyelemre van szükség” – mondta Iohannis.

AGERPRES

1