Az RMDSZ 12 pontos járványkezelési és gazdaságélénkítő programja

A világjárvány elleni védekezés ma mindennél fontosabb, hiszen nemcsak a magyar emberek egészsége van veszélyben, hanem a megélhetése is. Ezért az RMDSZ kidolgozott egy 12 pontból álló intézkedéscsomagot, hogy sikeres legyen a védekezés a járvány egészségügyi hatásai, valamint gazdasági következményei ellen.

Fotó: RMDSZ Facebook

 1. Ne Bukarestben, hanem helyi szinten döntsenek az iskolabezárásokról és a gazdasági tevékenységek felfüggesztéséről, valamint megyei szinten az egyes települések karanténba zárásáról.

 2. Ahol a járványügyi helyzet lehetővé teszi, újra kell kezdeni az oktatást kilencedik osztályig.

 3. Növelni kell a tesztelések számát! Ingyenes és kötelező heti tesztelést a családorvosoknak, kórházi és bölcsődei dolgozóknak, valamint a pedagógusoknak is, amint újra kinyitnak az óvodák és iskolák.

 4. Javítani kell a fertőzöttek felderítésének hatékonyságát. A kivizsgálást minden fertőzött személy esetében az első 24 órában el kell végezni.

 5. A kórházi kapacitások újraszervezésével mielőbb vissza kell állítani a nem COVID-fertőzött krónikus betegek teljes körű ellátását.

 6. A koronavírus-fertőzöttek regisztrációjával, otthoni beteg kezelésével járó bürokráciát digitális eszközökkel, online felületekkel kell csökkenteni.

 7. A vészhelyzet idejére, 2021-re is meg kell hosszabbítani a munkanélküli segély, a munkahely védelme és a hitelmoratórium kapcsán hozott intézkedéseket.

 8. Új munkahelyeket kell teremteni! A 29 év alatti és 50 év feletti elbocsátott személyeket alkalmazó vállalkozások számára az állam biztosítsa a fizetések felét, maximum 2500 lejt.

 9. Hatékonyabban és egyszerűbben kell működtetni az IMM Invest programot. 20 milliárd lejre kell növelni ennek keretét 2021 első szemeszterében. A közepes vállalkozások 10 millió lej, a kisvállalkozások 2 millió, a mikrovállalkozások pedig 1 millió lejes hitelekhez férjenek hozzá.

 10. Könnyíteni kell a távmunka és távoktatás feltételein. Tanároknak 2500, szülőknek és gyermeknek 1500 lej vissza nem térítendő állami támogatást kell folyósítani IT eszközök beszerzésére.

 11. Kulcskérdés a gyógyszer és az élelmiszer. Ezért a gyógyszeripar és az élelmiszeripar számára 10 millió–25 millió lej értékű, 90% állami garanciával és 100% kamattámogatással elérhető hiteleket kell biztosítani.

 12. Meg kell nyitni a piacokat, így megvédjük a gazdákat és a kistermelőket megélhetését is.