Bezzegország: a magyaroknak és a lengyeleknek jaj lesz!

Romániát jelenleg nem fenyegeti az a veszély, hogy a jogállamiság megsértése miatt elesne a forrásoktól az Európai Unió következő pénzügyi időszakában; az utóbbi években ugyanis jó irányban történt előrelépés – nyilatkozta kedden az AGERPRES hírügynökségnek Gunther Krichbaum német képviselő (CDU), a Bundestag Európai Ügyek Bizottságának elnöke.

Krichbaum kedden Brassóban tett látogatást, ez alkalomból nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek.

Mint elmondta, a német EU-elnökség egyik fő feladata volt az EU többévi pénzügyi keretének kidolgozása. A tárgyalások nyomán konkrét eredmény született, és ennek értelmében Romániának nem kell attól tartania, hogy veszteség éri a pénzügyi alapok kiutalásakor.

Gunther Krichbaum kifejtette, a német törvényhozó testületben azt az álláspontot képviselte, hogy nem adhatják az adófizetők pénzét olyan országoknak, amelyek nem garantálják a jogállami normák betartását. „Azt hiszem, az utóbbi időben Romániában hihetetlen gyorsasággal javult a helyzet. Így jelenleg nem hiszem, hogy félni kellene attól, hogy a Romániának szánt összeget levágják” – mondta a német parlamenti képviselő.

Azt is elmondta, Romániának továbbra is harcolnia kell a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, de az új kormány irányítása alatt sokat javult a helyzet, jó irányba tart az ország. Románia egyébként nem tiltakozott az ellen, hogy a pénzalapok kiosztását a jogállami normák betartásához kössék. „Inkább Lengyelország és Magyarország volt ellene, és nekik okuk is van rá” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy Romániának van javítanivalója az egészségügy terén, de a kormány tisztában van ezzel a feladatával.

Gunther Krichbaum egy német orvosokból, a német nagykövetség és a román kormány képviselőiből álló küldöttség tagjaként érkezett Brassóba, ahol a megyei és helyi hatóságokkal folytatott megbeszélést.

AGERPRES

a