Bihar-Bisztraterebes autópályaszakasz

Ludovic Orban miniszterelnök és Lucian Bode szállításügyi miniszter jelenlétében aláírták pénteken a Nagyvárad szomszédságában levő Bihar településen az A3-as észak-erdélyi autópálya 28,5 kilométeres Bihar-Bisztraterebes szakasza tervezési és kivitelezési szerződését.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) már 2018 októberében kihirdette az útépítési pályázat győztesét, a Trameco SA, Vahostav SK, Drumuri Bihor SA, Drum Asfalt Srl, valamint az East Water Drillings SL társaságok által alkotott román-szlovák konzorciumot, de a versenyben alulmaradt cégek óvásainak elbírálása több mint másfél évet késleltette a szerződés aláírását.

A román Trameco által vezetett konzorcium áfa nélkül 326,5 millió lejért vállalkozott a munkára. A tervezést hat hónap alatt, az építkezést további másfél év alatt kell befejeznie, és tíz éves garanciát kell vállalnia a munkálatokra. Ezen a szakaszon az amerikai Bechtel társaság kezdte el 17 évvel ezelőtt a pálya építését, és a munkálatok mintegy öt százalékát végezte el. Amint a román cég képviselője a pénteki aláírás alkalmával elmondta: szakértői vizsgálatot kell megrendelniük annak a megállapítására, hogy a Bechtel által 2004-ben részben megépített műtárgyak milyen mértékben károsodtak az elmúlt 16 év alatt.

Lucian Bode szállításügyi miniszter a sajtótájékoztatón kijelentette: 2020. az észak-erdélyi autópálya éve lesz. Kifejtette, hogy hamarosan átadják az öt kilométeres Bors-Bihar szakaszt, amelyik a Magyarországon épülő M4-es autópályához csatlakozik a határnál. Szerinte még idén elkészül a 17 kilométeres Maroskece (Chetani) – Radnót (Iernut) szakasz is. Emlékeztetett rá, hogy pár héttel ezelőtt írták alá a Nyárádtő (Ungheni) – Marosvásárhely szakasz szerződését, és a bihari eseménnyel egy időben hirdetik ki az autópálya első Szilágy megyei szakaszának a tervezésére és megépítésére kiírt pályázat nyertesét. Az Economica.net portál azt közölte pénteken, hogy a Vaskapu (Poarta Salajului) – Magyarzsombor (Zimbor) 13 kilométeres szakaszt hazai cégcsoport építheti. A miniszter azt is hozzátette: sok évi gáncsoskodás után sikerült rendbe szedniük a pálya többi Bihar, Szilágy és Kolozs megyei szakaszának az aktáit, és készen állnak aláírni ezekre a szakaszokra is a tervezési-kivitelezési szerződéseket.

Ludovic Orban miniszterelnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy az észak-erdélyi pályát Brassóig kell megépíteni, ahogy eredetileg elképzelték. Kijelentése azért számít újdonságnak, mert a korábbi kormányok lemondtak a Marosvásárhely-Brassó szakasz megépítéséről. Hozzátette: a járvány miatt kialakult helyzetben a pályaépítés kormánya legfontosabb prioritása. A miniszterelnök kijelentette: fokozottan odafigyelnek arra, hogy a legjobb kivitelezőkre bízzák a feladatokat, akik bizonyították már, hogy képesek elvégezni a feladatot.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután a Bechtel hat év alatt csak 52 kilométer pályát épített, majd leállt a munkálatokkal, a felek 2013-ban közös megegyezéssel felbontották a szerződést. A pályából mindeddig a Kolozsvár mellett elhaladó Magyarnádas-Aranyosgyéres 61 kilométeres szakasz, és a Marosvásárhelyhez közel eső Radnót-Nyárádtő közötti 14 kilométeres szakasz épült meg.

Forrás: MTI

ludovic-orban-vizita-sala-poluvalenta-120620-29
Fotó: https://www.ebihoreanul.ro/