Csak pár napot vannak ott a juhok

Juhok legelnek a kaplonyi kisgödröknél – adtuk ma hírül. A szomszédos lakóközösség nevében keresett meg egy személy, és mesélte el, hogy hosszú ideje juhokat tartanak a közelükben lévő, eredetileg közösségi területnek elképzelt telken. Mindez nem felel meg a valóságnak – állítja a másik fél.

A cikkben kifejtettük, hogy Mosdóczi Vilmos polgármester engedélyével viszik oda a juhokat. Mégpedig Kaplonyi István lakos jár el ekként. A feleségétől megtudtuk, hogy valóban így történik, ellenben a juhok természetesen nem állandóan vannak ott, hanem csak időszakosan. Idén immár a második alkalommal – ma kint voltunk a helyszínen, és ott legelésztek az állatok. Legelőször három napig hagyták ott a gyapjas jószágokat, mivel annyi idő alatt le is legelték az ottani füvet. Azt követően el is szállították a jószágokat. Most, mivel dúsabb a növényzet, egy hétig vitték oda a bégető állatokat. Ellenben a szomszédok nemtetszésüknek rögvest hangot is adtak, viszont ők a községi vezetőség tudtával, jóváhagyásával jártak el ekként – nyomatékosította az érintett.

Az eredeti cikkben szereplő állítások kapcsán szerinte az a törvény nem vonatkozik erre, egyébként is a 119-es jogszabály a juhfarmokat körülvevő úgynevezett egészségügyi sávról rendelkezik. Tapasztalatai szerint a kullancs nem fordul elő a juhokban, ígyhát az az állítás sem állja meg a helyét. Megemlítette ugyanakkor, hogy kevéssé érti a szomszédok hozzáállását, hiszen az állatok mindössze pár napot vannak ott, és a legelésük környezetkímélő, természetbarát megoldás.

Anélkül, hogy egyik, vagy másik fél mellett állást foglalnánk, természetesen ezt az álláspontot is közöljük. Egyúttal elnézést kérünk, hogy nem tettük meg ezt korábban, hiszen a sajtóetika legalábbis elvárja, hogy mindkét érintett fél „szóhoz jusson”.

Ui. Mindazonáltal továbbra is furcsálljuk, hogy a lakossági petícióra nem érkezett válasz a helyhatóság részéről. Ugyanakkor emlékeztetjük a vezetőséget arra, hogy az eredeti elképzelés szerint egyfajta lakossági közösségi területként hasznosítják majd azt a telket. Egyszersmind hangot adunk Kaplonyi István azon megjegyzésének is, miszerint (a szomszédoknak) „nem volt nekik büdös a döglött kutyatetem, meg a disznóbél, amit ő szedett ki a vízből, hogy a jószág ne legyen beteg?”

Megyeri Tamás Róbert