Egészséges közösség a sport révén

Tabi Zsolt tanácsosjelölttel beszélgettünk, aki a sport előnyeinek széleskörű megismertetését tűzte ki célul.

Az elmúlt hetekben megkezdett sorozatunkban igyekszünk kicsit közelebbről bemutatni azokat a személyeket, akik az RMDSZ tanácsosi listáján szerepelnek. A mostani részben egy olyan embert mutatnánk be, aki első ízben vállalná magára ezt a komoly tisztséget. Tabi Zsolt elképzeléseiről, terveiről, ötleteiről mesélt nekünk.

– Kezdjük talán azzal, hogy kicsit mesél magáról, mit tudhatunk Önről?

– Tabi György Zsolt vagyok. Aki ismer Zsoltnak szólít. Ötvenkét éves múltam. Családos ember vagyok, feleségem Méda, fiam Jácint, lányom Boglárka. Nagykárolyban születtem, és azóta is itt élek. Ebben a városban végeztem tanulmányaim nagy részét, majd Kolozsváron testnevelő és sport tanári szakon diplomáztam. A sport és leginkább a futball töltötte ki eddigi életem szakmai oldalát. Gyerekkoromban szerettem bele a futballba, barátaimmal a Román Katona Emlékműve mögötti téren reggeltől estig kergettük a labdát, ez a játék pedig örömet szerzett nekünk. Később a nagykárolyi Victoria Klubnál játszottam az ifjúsági csapatban. Tizennyolc évesen bekerültem a felnőtt csapatba. Közben jövőmet építve elvégeztem a labdarúgó edzői képzést, az idők során pedig tovább képeztem magam, és jelenleg UEFA A licences minősítéssel rendelkezem. Az évek folyamán a nagykárolyi felnőtt csapat edzője is voltam, illetve hat éve a nagykárolyi Victoria utánpótlására szolgáló ifjúsági csapat szakvezetője vagyok. 2010-ben több volt játékos barátommal megalakítottuk a nagykárolyi Kinder FC-t, amely egyesület elnöke vagyok, és edzőtársaimmal szervezett formában foglalkozunk több mint 140 gyerekkel, annak érdekében, hogy megszerettessük velük és felkészítsük őket a futball minden szépségére és kihívására.

– Mi indította el, miért döntött úgy, hogy tanácsosi jelöltként indul a közelgő választáson?

– Aktívan szeretnék részt venni a városi közösség építésében. Fontos számomra a városom, és fontosak a benne élő egyének is, akiknek a jobb létét szeretném szolgálni, mégpedig azáltal, hogy még több lehetőséget akarok biztosítani a sportolásra, okosan kihasználva a város adta lehetőségeket. Ezáltal egy még egészségesebb közösséget szeretnék létrehozni. Úgy képzelem el Nagykárolyt, hogy a közösség egyre több tagjának lehetősége nyílik napi szinten mozogni, sportolni. Ideálom az is, hogy a nagykárolyi sportágak magasabb szintre jussanak.

A város minden egyes egyénének vannak elképzelései, észrevételei, esetleg javaslatai a városfejlesztéssel kapcsolatosan, én ezekre nyitott vagyok, és a város vezetése elé tudnám vinni őket.

– Az RMDSZ színeiben indul, elképzelése szerint kiket, milyen réteget, milyen vonalat képviselne?

– RMDSZ-tag vagyok a párt nagykárolyi szervezetének megalakulása óta, és úgy gondolom, hogy hasznos játékosa lehetek annak a csapatnak, amely igen jól vezette eddig is a várost. Mivel a sport összeköt minket, a gyerekektől az idősekig mindenkit szeretnék mozgósítani. A nagykárolyiakkal meg akarom szerettetni a mozgást, a sportot, kezdve a sétától, a jogging-on keresztül, egészen a különböző sportágakig. Lényeges a gyerekek és a fiatalok bevonása a sportba, általuk a város jövőjét építjük. Úgy gondolom, hogy prioritásunk kell legyen, hogy egészséges életvitelt vezessünk azáltal, hogy rendszeresen sportolunk. Erre az értékre akarom rávezetni a város fiataljait.

– Mik a tervei, milyen elképzelésekkel vág neki a tanácsosi munkának?

– Minden kezdet az ember életében inspirációval, ötletekkel tele, lelkesedéssel feltöltődve indul. Nem tudom, hogy bejutok-e a tanácsba, de ha igen, akkor nem kevés elképzelésem van. Terveim között szerepel konkrétan az, hogy a nagykárolyi Victoria sportbázisnál, amely 1964-ben épült, a központi pálya körüli salak futópályát korszerűsítsük. A futófelületet rekortán vagy tartan anyaggal kellene helyettesíteni. A jogging-olni szeretők minőségi körülmények között mozoghatnának, és az atlétikai versenysport is egy magasabb szintre kerülhetne ezáltal. Hogy a futásnál maradjak, a kastélykert területén lévő sétányokon sokan szaladnak a sétálók között, akik között idősek, babakocsit toló anyukák vannak. Erre az az ötletem, hogy a kastély kerítésének belső oldalán ki lehetne alakítani egy gumiszőnyeges futópályát. Mindenki örömére szolgál az a sok biciklis út, amely a városban létesült és létesül. Lehet, hogy lenne igény egy olyan zárt kerékpárútra is, amelyet azok használhatnának ki, akik a biciklizést sportszerűen űzik.

Ezek mellett az élsport további támogatása is szívügyem. Városunk országosan elismert volt egykor az itt végbemenő sporttevékenység miatt. Szeretném, hogy a jövőben még több sportágban jeleskedjen.

– Miért érzi úgy, hogy hasznára lehet a nagykárolyi közösségnek? Miben tudna nekik leginkább segíteni?

– Nagyon fontos, hogy egészségünket fenntartsuk, illetve törekedjünk annak javítására. Ennek előmozdítását akarnám megcélozni mint tanácsos. A tanácsosnak az a dolga, hogy a lakosságot képviselje és biztosítsa a városon belüli jólétet, ezért minden ide tartozó tényezőt figyelembe vennék, előtérbe helyeznék. Kifejezetten kitartó vagyok, ha elkezdek egy munkát. Sportolói múltam pedig bizonyítja azt, hogy csak egy vesztes létezik, aki feladja. Akik kitartanak, azok mind nyertesek. A kitartást nem csak a munkára értem, hanem az elveinkre, értékeinkre, szellemi tulajdonainkra. A városunkkal szemben is ilyen lelkületet kell felvegyünk, kitartani mellette, és a javát szolgálni.

– Hogyan látja a várost a jelenben, illetve milyennek képzeli el 4-5 év múlva?

– Születésem óta szeretett városomban élek, láttam annak szépségét akkor is, amikor mindenki a Rózsák Városának nevezte, láttam, amikor a Biciklisek Városának nevezték, és nagyon szeretném látni, amikor az Egészséges Emberek Lakta Városnak fogják nevezni. Leegyszerűsítve, mindenkit arra buzdítok, hogy mozgás által erősítse és tartsa fenn egészségét. Mindig szépnek láttam városunkat, mivel magaménak érzem, és azt szeretném, hogy mindenki jól érezze magát benne, megtalálva megélhetési lehetőségét, illetve szabadidejét minőségi módon, örömmel tölthesse el.

A jelenben szép a városunk, igaz, hogy a korszerűsítések érdekében egy kicsit fel van túrva. De gondoljunk csak egy példára, amikor otthonunkban festésre, felújításra kerül sor, mennyire megzavarja ez közérzetünket, komfortunkat. Viszont eljön az a nap, amikor a mester távozik, és elfeledve a kellemetlenséget, amely a munkálatokkal járt, egy olyan környezetbe kerülünk, ahol még szívesebben tartózkodunk, mint azelőtt. Ugyanez igaz a városunkra is.

– Ön szerint mik a város „erősségei”, illetve mik azok a pontok, ahol mindenképpen fejlődésre, fejlesztésre lenne szükség?

– A Károlyi-kastély és környezete a legnagyobb vonzerővel bíró pontja Nagykárolynak, illetve a Román Katona Emlékműve is egy jellegzetes látványosság. De büszke vagyok a termálvizes strandra is, amely az utóbbi években korszerűsödött, ezáltal pedig egyre több vendég és gyógyulni vágyó egyén látogatja. De a kastély renoválása is ezt a célt szolgálta. Nagykároly különleges épületekkel rendelkezik, mint például a Kalazanczi Szent József római katolikus piarista templom, a református templom, előtte Károli Gáspár szobrával, a zsinagóga, a Polgármesteri Hivatal a szépen felújított Szarvasfogadó épületében, az evangélikus templom épülete, a magyar görög katolikus templom, az ortodox katedrális, és még sorolhatnám. Az évek során újabb szakrális és világi épületek létesültek, mint például a Fatimai Szűz Mária-templom, a közösségi építésű Szentlélek-templom, a nemrégiben átadásra került Kálvin Központ, felújítottak régi épületeket, amelyekben például szállodák létesültek. A régi szobrok mellett új szobrokat és emléktáblákat is megtekinthetünk. Erős a nagykárolyi oktatás, mind elméleti, mind szakmai szinten, biztosítva ezzel a fiatalság jövőjét. A város erősségei közé tartozik a szőlőskertek régiója is. A szőlőskert számomra az a hely, ahol találkozom a munka és a jó levegőn való feltöltődés örömével. De nem csak ilyen jellegű erősségei vannak városunknak. Kiemelném azt is, hogy a város a kulturális sokszínűségét pozitívan kezeli. Bízom benne, hogy mindenki minél jobban szeretné érezni magát városunkban, ezért magáénak tekinti, és cselekszik érte, megőrizve szépségét és értékeit, aktívan tevékenykedve annak még jobbá válásáért. Köszönöm a lehetőséget!

Bagossy Andrea

Megjelent a Nagykároly és Vidéke c. hetilapban