Egy héttel az oltás után – Petkes doktornő: köszönöm, jól vagyok és mindenkit arra biztatok, oltassa be magát!

Nagyjából egy héttel ezelőtt, Nagykárolyban is megkezdték az egészségügyi szakemberek oltását. Elsőként, dr. Petkes Éva, a Nagykárolyi Városi Kórház rangidős szakembere, az intenzív terápiás részleg vezetője kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát.

Hogy érzi magát, tapasztalt-e magán mellékhatásokat, szakemberként milyen tanácsot adna azoknak, akik a hírek és álhírek özönében nem tudják eldönteni, hogy igényeljék-e a vakcinát, erről kérdeztük a részlegvezető orvost.

„Szakemberként az a véleményem, hogy a védőoltás abszolút lényeges és szükséges. Személyes tapasztalatként azt mondhatom, hogy nem volt semmilyen utóreakcióm és az oltást követően helyi reakcióm sem, így egyértelműen arra biztatnék mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel és oltassa be magát. Az oltásra érkező negatív reakciók százaléka nagyon alacsony, nem jelent kockázatot.

A szakmai álláspontom mellett, családi indíttatás is vezetett akkor, amikor eldöntöttem, hogy beoltatom magam, hiszen a testvérem azért halt meg, mert 1954 őszén nem kapta meg a diftéria elleni védőoltást. Beteg volt és a következő év tavaszán, amikor megkaphatta volna az oltást, sajnos már nem volt kinek beadni.

Az én tanácsom, orvosi javallatom tehát egyszerű: mindenki vegye be az oltást. Mert mindenki számára elérhető, csak akarat és megfelelő hozzáállás kérdése mindez.

Értsük meg: ha a lakosság 60 százaléka nem kapja meg az oltást, akkor nem várhatunk semmilyen változást. Mi tudjuk megalapozni a saját jövőnket, mi tehetünk azért, hogy ez a pandémiás helyzet véget érjen!

Napjainkban, amikor a világot pandémia sújtja, előtérbe kerül a védekezés. Fontos a maszk használata, a kézmosás, a fizikai távolságtartás, s minden szabály előtt kiemelkedik a leghatékonyabb védekezési mód: az oltás.

A hazánkba is elhozott vakcina, amit a Pfizer-BioNTech cég állított elő, nem egy megváltoztatott fertőző képességű vírus révén biztosítja a védettséget, hanem ebben a vakcinában, a vírus genetikai állomámyában hoztak létre változást, azaz a ribonukleinsavban, ami a nukleotid komponense.

Az oltóanyag a szervezetünk védekezőképességét serkenti. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez az oltóanyag elkerüli a beoltott személy COVID-19-el való megbetegedését. Az antitestek megjelenésével biztosítja a szervezetben a védekezést a koronavírussal szemben.

Amennyiben a beoltott személy kapcsolatba kerül a COVID-19-es vírussal, az antitestek megjelenése a szervezetben biztosítja a súlyosabb fertőzések elkerülését. Így, az orr és a garat nyálkahártyáját megtámadó koronavírus nem jut át a tüdőbe és más szervekbe, így nem alakulnak ki azok a szövődmények, amelyek sok esetben tragikus kiemenetelűek.

Azért fontos tehát ez az oltás, mert csökkenti a megfertőződés esélyét és a súlyosabb szövődmények kialakulásának kockázatát.

A klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy a vakcinát azok a személyek is megkaphatják, akiknek a szervezetében már kialakult az antitest. Náluk sem jelentkeznek a mellékhatások, viszont az immunitásuk szintje nő.

A legfrissebb klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a vírus semlegesítéséhez szükséges ellenanyag néhány hónapig van jelen a szervezetben, de meg kell jegyeznem, hogy az immunitási szint függ az egyéntől és a betegség lefolyásától is.

Természetesen egyes személyeknél mellékhatások, bizonyos allergiás reakciók is felléphetnek. Ennek, egymillió oltóanyag beadását követően az esély 0,001 százalék. De kérdem én, hogy bármilyen közismert és alkalmazott gyógyszer bevitelét követően, nem találkozhatunk allergiás reakciókkal? Az allergiás reakció intenzitása is változó: lehet alacsony fokú is, de eljuthat az illető az anafilaxiás sokk szintjére is.

Romániában a koronavírus elleni védőoltás nem kötelező és ingyenes. 16 éves kortól adható és minden esetben be kell tartani az orvosi előírásokat és az ellenjavallatokat.

Az oltás bevétele előtt, az egyének orvosi vizsgálaton esnek át, mely alkalommal tisztázzák, hogy volt-e az illetőnek súlyos allergiás reakciója, bármely korábbi oltást követően tapasztalt-e légzési problémát, vagy bármilyen más negatív tünetet.

A beoltott személy, az oltást követő 15 percben orvosi felügyelet alatt lesz.

Szeretném ha mindenki megértené: a COVID-19 elleni oltás egy eszköz a világjárvány megállítására, de nyomatékosítanám, hogy e mellett, be kell tartani a maszkviseletre, kézmosásra és távolságtartásra vonatkozó szabályokat is.

Minden beoltott személy kap egy igazolást, mely tartalmazza a személyes adatait, az általa megkapott első, valamint az emlékeztető oltással kapcsolatos információkat, illetve az oltás beadásának helyét.

Meggyőződésem, hogy mindannyian szeretnénk visszakapni a pandémia előtti életünket. Az oltás hozzájárulhat a világjárvány megfékezéséhez, a kórházak túlterheltségének csökkentéséhez, ugyanakkor lehetővé teszi az egészségügyi intézmények újranyitását, a nem koronavírusos betegek számára. Újraindulhatnak a gazdasági és társadalmi tevékenységek, az oktatás és szabadabb lesz a kijárás is. Kérek mindenkit, döntsön felelősséggel és adassa be magának a védőoltást, mert csak így térhetünk vissza a megszokott életünkhöz!”- mondta, dr. Petkes Éva.