Egymásra licitálnak a diákokért

Látványos standokkal érkeztek és mutatkoztak be a nagykárolyi középiskolák azon a szabadtéri, Tanintézmények börzéje elnevezésű rendezvényen, amelynek az egykori vasasbolt előtti amfiteátrum volt a helyszíne, péntek délelőtt.

A rendezvény hivatalos megnyitóján jelen volt Kovács Jenő polgármester, Sânziana Cristea, a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás- és Tanácsadó Központ vezetője, Várna Levente, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal keretében működő Tanügyi és Egészségügyi Igazgatóságának vezetője, valamint Bogdan Georgescu, a Kulturális és Sport Igazgatóság vezetője is.

Kovács Jenő köszöntőjében, az itthonmaradásra ösztönözte a jelenlévő diákokat. Mint mondta, a jelenlévő vállalkozók nem szeretnek erre gondolni, pedig előbb vagy utóbb be kell látniuk: amennyiben nem fizetik meg a jó munkaerőt, nem lesz kivel dolgozniuk. „Nem elérhetetlen az itthoni ezer eurós álomfizetés!” — fogalmazta meg Kovács Jenő, aki azt is megemlítette, hogy sokan nem azért távoznak Romániából mert nem szeretnének itt maradni, vagy a szülővárosukat, hanem a jobb fizetés csábítja az embereket külföldre. A polgármester köszönetet mondott a szervezőknek és a résztvevőknek is, a börze létrehozásáért, kiemelten azoknak a cégeknek, akik helyi szinten alkalmazzák a fiatalokat és egyre többen képviseltetik is vállalkozásukat az iskolai börzén.

Négy nagykárolyi középiskola – az Elméleti Líceum, a Iuliu Maniu Szakképző Líceum, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, a Simion Barnutiu Szakképző Líceum – várta látványos standokkal azokat a diákokat, akik a börzére érkeztek.

Hogy mennyire komoly harc folyik a diákokért, az nem csak a diáklétszám miatt megnyírbált középiskolai kilencedikes osztályok számán látszik, hanem azon is, hogy az iskolák egyre látványosabb, ha úgy tetszik, egyre „trendibb” módokat találnak ki arra, hogy a jövő középiskolásait megfogják.

A Iuliu Maniu-iskola esetében szépen dekorált hidegtálakkal, üdítővel és ropogtatni valóval készültek, amiket a velük együttműködő cégek képviselői biztosítottak számukra. A Bărnuțiu-iskola ismét a duális képzésben együttműködő partnercégei által kihozott standokkal igyekezett vonzóvá tenni a szakoktatást.

A Kalazanci Szent József-iskola részéről is volt minden, amivel a felekezeti iskola által kínált lehetőségeket szerették volna népszerűsíteni: oklevelek, serlegek, kupák, ismertető szórólapok, mosolygós diákok és pedagógusok.

Nem volt ez másként az Elméleti Líceum standjánál sem, ahol az iskola keretében zajló mindennapokat is bemutatták, mégpedig egy, fényképekkel teletűzdelt, diákok által írt motivációs üzeneteket tartalmazó fal kihelyezésével. Az iskola standjánál elméletis könyvjelzőt, órarendet, hűtőmágnest is osztottak. Az elméletis diákok és tanárok pedig mindent elkövettek, hogy az Elméleti által hirdetett barátságos környezetet, versenyképes tudást ígérő tanintézményüket vonzóbbá tegyék a végzős nyolcadikosok számára.

T. T.