Együtt a zene szárnyán – Hermann Szabolcs beszélt az idei Csomaközi Nyári Zenei Táborról

A Hermann Musik Egyesület szervezésében egy év kihagyás után ismét megszervezték a sokak által várt Csomaközi Nyári Zenei tábor augusztus elején. Az idei tábor újdonságairól és részleteiről a programsorozat ötletgazdája és szervezője Hermann Szabolcs mesélt nekünk.

Kezdjük talán a legelején. Honnan ered a zenetábor ötlete? Mikor és hogyan került megszervezésre az első alkalom?

A zenetábort ötlete még egyetemistaként, 2015 elején merült fel bennem. A budapesti és bécsi egyetemista éveimben már tervezgettem, hogy ha hazajövök miket szeretnék majd csinálni: a zenetábor egy volt közülük, a másik pedig a Csomaközi Zenés Vasárnapok koncertsorozat. Habár hivatásszerűen nem tanítással foglalkozom, a tanítás nem áll távol tőlem, mivel kántor-tanító családban nőttem fel.

A Csomaközi Nyári Zenei Tábort 2015 nyarán szerveztük meg legelőször, akkora igény volt rá, hogy tanárokkal és diákokkal együtt közel 70-en voltunk. Első nap, amikor megérkezett az a sok ember, csak meresztettem a szemem, te jó ég, mert előtte én még ilyet soha nem csináltam. De minden nagyon jól sült el, mindenki szerette és élvezte.

Ezúton is köszönöm minden segítő kéznek, minden támogatónak, tanárnak, kollégának, cégeknek és magánszemélyeknek, hogy ez a rendezvény azóta is működik.

Mennyire volt nehéz „újraindulni” a tavalyi kihagyás után?

Egyáltalán nem volt nehéz újraindulni, sőt azt mondhatom, hogy ez az egy év kihagyás még nagyobb lendületet adott nekünk, és minden kultúrában dolgozó embernek. Most látszott meg az is, hogy mennyire törékeny ágazat ez is, pillanatok alatt össze tud dőlni, amit eddig építettünk.

Ugyanakkor az is most látszott meg, hogy mennyire nagy szükség van a kultúrára. Ha belegondolunk, az emberek mit csináltak otthon bezárva? Mindenki olvasott, zenét hallgatott, online koncertet vagy filmet nézett stb.

Egy év bezártság és online oktatás után mindenki igényli, hogy végre emberek között lehessen, tanulhasson, részt vegyen közösségi programokban. A zenetábor pont ezért jött létre, hogy együtt hasznosan töltsük el az időt. Ezt nem csak én gondolom így, hiszen az idei zenetáborba is már minden hely betelt.

Pontosan kik és milyen szakokra jelentkezhettek?

A következő foglalkozásokra lehetett jelentkezni: klasszikus furulya, fuvola, szaxofon, klarinét, trombita, vadászkürt, baritonkürt, harsona, tuba, orgona, ütőhangszer, gitár (klasszikus gitár/jazz gitár), hegedű, brácsa, cselló, harmonika, zongora, népi furulya, népdaléneklés, citera, koboz, klasszikus magánének (canto), illetve karvezetés és zeneszerzés. Ez utóbbi kettőre csak zenei szakközépiskolások vagy zeneakadémisták jelentkezhettek.

A hangszerlista sokszínűsége nincs megkötve egy táborban sem. Ha valaki például oboán vagy fagotton szeretne tanulni nálunk, arra is van lehetőség, annyi feltétel van, hogy egy adott hangszerre legalább ketten jelentkezzenek, s így tud indulni a képzés.

Kicsit beszéljünk az oktatókról is, kik foglalkoznak majd a gyerekekkel?

A zenetábor egy “fiatalok a fiatalokért” kezdeményezés. A zenész barátaim, kollégáim utaznak Csomaközre Bécsből, Budapestről, Debrecenből és Kolozsvárról, hogy a zenetáborban tanítsanak. Idén sem lesz ez másképp. Sokan közülük alaptagok, az első tábor óta velem tartanak. Ez volt a cél, egy állandó tanári gárdát kialakítani, akikkel nagyjából egy korosztály vagyunk, megértjük egymást, hasonló cipőben járunk, s együtt öregszünk a zenetáborral. A tanárok mindegyike diplomás, szakképzett zenész, akik zenekarokban játszanak, zeneiskolában vagy magántanárként tanítanak. Pontosabb információkat a weboldalunkon (https://csomakozi-nyari-zenei-tabor.webnode.hu) lehet olvasni az idei tanári gárdáról.

Vannak-e újdonságok az előző táborokhoz képest?

Idén újdonságnak számít, hogy ingyenes orgonabemutatókat fogok tartani mindenki számára, akit ez érdekel. Itt meg lehet majd nézni közelről az orgonát, mesélek a történetéről, szerkezetéről, működéséről, és ez azért lehet hasznos a gyerekeknek, s még a felnőtteknek is egyaránt, mert interdiszciplináris: fizika, zene, zenetörténet, építészet, elektronika területéről merülnek fel megválaszolandó kérdések. De választ kaphatunk arra is, hogy miért nevezik az orgonát a hangszerek királynőjének. Az orgonabemutató mellett a zenetáborral párhuzamosan egész héten kiscsoportos baba-mama és zeneovi foglalkozások lesznek.

Ezek a rendezvények Csomaközön lesznek megszervezve. A tábor előtt néhány nappal fogjuk pontosítani a helyszíneket és az időpontokat, ezért érdemes majd figyelni a facebook oldalunkat. Ismétlem, ezek a programok ingyenesek, így mindenkit csak bátorítani tudok, hogy vegyen részt rajtuk.

Ebben a mai felgyorsult, elektronikus világban mekkora igény van a klasszikus zenére? A gyerekek menyire nyitottak manapság, mennyire könnyű/nehéz megszólítani őket? Vannak esetleg évről évre visszatérő táborozók?

Sok sikertörténetünk van: nálunk kezdte el a hangszertanulást, és azóta aktívan jár zeneórára, gyakorol. A zenetábornak pontosan ez az egyik célja, hogy impulzust adjon. Nem szeretnénk mi mindenkiből zenészt nevelni, hanem egy jó orvost, gépészt, ácsot stb., aki hétvégén előveszi a gitárt, és a családi bográcsozás közben megpengeti azt. Vagy olyan felnőtteket, akik egy lakodalomban nem félnek elkezdeni egy nótát, vagy olyat, aki például felesége/férje születésnapjára meg tud zenésíteni egy verset.

A táborozók kapcsán elmondhatom, hogy több visszajáró vendégünk is van. Sőt olyan táborozóink is vannak, akik eddig minden táborban jelen voltak (még akkor is, ha egy évben két tábort szerveztünk). Tulajdonképpen az ilyen visszajelzések miatt érdemes ezt évről-évre csinálni.

Hogyan képzeljük el egy kis táborozó egy napját?

A hangszeres tudás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a táborozók zeneelméleti képzésére. Emellett mindenkinek van kórusórája, ahol különböző népdalokat, egyszerűbb énekeket tanulunk, illetve ütőhangszer órája. Ez utóbbit 3 éve hoztuk be az órarendbe, s nemhogy csak nagyon hasznos, még mindenki nagyon szereti, élvezi is ezt a foglalkozást. Az idő egy nagyon fontos eleme a zenének, ha a gyerekek megtanulnak vele bánni, s megérezni azt, az nem csak a zenélésükre lesz jó hatással.

A tábor minden nap reggeli tornával, reggelivel kezdődik, ezt követi egy intenzív 2,5 órás hangszeróra, ahol minden hangszerosztály csoportosan együtt vesz részt. A délelőtti és kora délutáni foglalkozásokat a kórus óra zárja, ahol az egész tábor népe jelen van. Délután kiscsoportos zeneelmélet és ütőhangszer órák vannak, ezt követően kamarazene órák, ahol a különböző hangszerosztályok találkoznak és közös darabokat játszanak. A vacsorát követően már csak játék és szabad foglalkozás szokott lenni. Kemény program ez, beismerem. Az alvással, és az éjszakai fegyelemtartással nem szokott gond lenni.

Az eddigi táborok zárásaként koncertekre is sor került, többek között Nagykárolyban is, így lesz ez az idén is?

A zenetábor minden évben koncerttel zárul, ahol mindenki megmutatja, hogy mit tanult eddig, illetve ebben az egy hétben. Elő-zárókoncertként szoktunk ellátogatni a Mezőfényi Öregek otthonába. Mindig nagyon örülnek nekünk, és egy nagyon hangulatos kis udvari koncertet szoktunk ott adni. Idén is szeretnénk ellátogatni hozzájuk. Emellett tervben van, hogy a Nagykárolyi Kastélykertben egy szabadtéri kis koncerttel lepjük meg a városban sétálókat is. Ezekről az eseményekről szintén facebookon fogunk hírt adni.

Bagossy Andrea

Megjelent a Nagykároly és Vidéke hetilap egy korábbi lapszámában